VN veroordelen 'brutale' kernproef Noord-Korea

VN-chef Ban Ki-Moon heeft de nucleaire test die Noord-Korea vandaag uitvoerde een 'brutale schending' van de VN-Veiligheidsraadresoluties genoemd. Hij deed dat na spoedoverleg van de Veiligheidsraad over de Noord-Koreaanse proef. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei erop te rekenen 'dat de raad eensgezind blijft en gepaste maatregelen neemt. We moeten dringend een eind maken aan deze almaar toenemende escalatiespiraal.'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een televisieoptreden. Beeld afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een televisieoptreden.Beeld afp

De vijfde en grootste nucleaire test van Noord-Korea heeft tot woedende internationale reacties geleid. De directeur van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) Yukiya Amano spreekt van een 'zeer verontrustende en betreurenswaardige daad'. De Verenigde Staten noemen het een 'provocatie'. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties beraadde zich vrijdagmiddag achter gesloten deuren op de kernproef.

De VS, Japan en Zuid-Korea hadden om het spoedoverleg gevraagd.
De kernproef van vrijdag was de zwaarste die Noord-Korea ooit hield. Het stalinistische regime in Pyongyang beweert dat het nu in staat is om een raket uit te rusten met een kernkop. Pyongyang slaat daarmee tal van waarschuwingen van de internationale gemeenschap in de wind.

Ook China, de belangrijkste beschermheer van Noord-Korea, zegt zijn ongenoegen over de atoomtest te zullen overbrengen aan de Noord-Koreaanse ambassadeur. De andere leden van de Veiligheidsraad met vetorecht spraken zich minstens even resoluut tegen de nieuwe 'provocatie' uit. De raad lijkt dus eensgezind, maar ontbeert volgens deskundigen de middelen om Pyongyang te straffen.

De nucleaire waakhond van de VN zei vrijdag in een verklaring op zijn website dat de test 'een duidelijke schending is van verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad'. De IAEA kondigde ook aan weer inspecties te zullen uitvoeren in Noord-Korea.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye noemde de proef 'een daad van zelfvernietiging' die de 'maniakale roekeloosheid' van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un laat zien. Zuid-Korea houdt vrijdag crisisberaad over de situatie. Er is al een crisismanagementteam samengesteld.

Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoul te allen tijde steunen. Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang te zullen opvoeren.

De Amerikanen willen onder meer met Japan, dat zich sterk bedreigd voelt, de druk op Noord-Korea verhogen om te bewerkstelligen dat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven, die worden gekenmerkt als 'een provocatie'. De Japanse premier Shinzo Abe noemde de nucleaire test in een reactie 'absoluut onacceptabel'.

China, een bondgenoot van Noord-Korea, riep op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat China wel bij Pyongyang een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.

Shinzo Abe staat de pers te woord over Noord-Korea. Beeld afp
Shinzo Abe staat de pers te woord over Noord-Korea.Beeld afp

Speciale kernkop

Noord-Korea liet vrijdag in een verklaring weten dat het met succes een vijfde nucleaire test heeft uitgevoerd. Eerder die dag detecteerde de Amerikaanse geologische organisatie United States Geological Survey (USGS) in Noord-Korea al een aardschok met een omvang van 5.3 op de schaal van Richter. Het gaat om de grootste nucleaire test tot nu toe.

De kernproef is 'onderzocht en bevestigd', meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie. De proef zou zijn uitgevoerd met ballistische raketten die een speciale kernkop hebben. Volgens Noord-Korea is er geen radioactieve lek ontstaan na de test en zijn er geen nadelige gevolgen voor het milieu.

Noord-Korea bevestigt via de staatstelevisie dat het met succes en vijfde nucleaire test heeft uitgevoerd. Beeld reuters
Noord-Korea bevestigt via de staatstelevisie dat het met succes en vijfde nucleaire test heeft uitgevoerd.Beeld reuters

Nieuwe testen

De eerste nucleaire test van Noord-Korea vond plaats in oktober 2006. Er werd al gespeculeerd over mogelijke nieuwe testen, nadat de Verenigde Staten de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de zwarte lijst had gezet vanwege het schenden van de mensenrechten.

Noord-Korea haalde zich in januari van dit jaar de woede van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op de hals door een vierde nucleaire test uit te voeren en meerdere malen testraketten af te vuren.

Berichtgeving op de Zuid-Koreaanse televisie over de aardschok in Noord-Korea. Beeld ap
Berichtgeving op de Zuid-Koreaanse televisie over de aardschok in Noord-Korea.Beeld ap
Researchers uit Zuid-Korea onderzoeken de seismologische activiteit bij hun noorderburen. Beeld getty
Researchers uit Zuid-Korea onderzoeken de seismologische activiteit bij hun noorderburen.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden