VN veroordeelt Rusland wegens Tsjetsjenië

De Mensenrechtencommissie van de VN heeft dinsdag een resolutie aangenomen waarin Rusland wordt veroordeeld wegens 'wijdverbreide en flagrante' schendingen van de mensenrechten in Tsjetsjenië....

APReuters en AFP

Rusland wordt opgeroepen snel een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar vermeende aanvallen op burgers.

Kritiek op een van de permanente leden van de Veiligheidsraad is ongebruikelijk voor de commissie. De resolutie was ingediend door de Europese Unie en werd met 25 tegen zeven stemmen aangenomen, met 19 onthoudingen. De Russische ambassadeur Vasili Sidorov noemde de resolutie een 'anti-Russisch initiatief', genomen op een tijdstip dat de mensenrechtensituatie in Tsjetsjenië aan het verbeteren is.

Van vredesonderhandelingen kan echter nog geen sprake zijn, meldden Russische autoriteiten dinsdag in reactie op de dood van tachtig Russische militairen die zondag in het zuiden van Tsjetsjenië in een hinderlaag liepen. 'We kunnen en willen niet aan de onderhandelingstafel zitten met bandieten', zei plaatsvervangend chefstaf Valeri Manilov. Dinsdag zouden volgens Tsjetsjeense bronnen nog eens dertig Russische soldaten zijn gedood.

De Russische minister van Binnenlandse zaken, Vladimir Roesjailo, kondigde aan dat de veiligheidsmaatregelen in Tsjetsjenië worden verscherpt, omdat er aanvallen van de rebellen worden verwacht op 9 mei. Dan viert Rusland de overwinning op de nazi's in 1945. Tot 10 mei worden in heel Tsjetsjenië wegen afgesloten.

De VN hebben dinsdag ook een tweede konvooi met hulpgoederen naar Tsjetsjenië gestuurd. In februari leverde een eerste konvooi hulpgoederen af in Grozny.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden