VN verlengen verblijf in O-Timor met dag

De Verenigde Naties hebben besloten de evacuatie van de VN- waarnemers uit Oost-Timor uit te stellen. Ze wilden al hun medewerkers weghalen van het eiland dat wordt geteisterd door geweld van pro- Indische milities....

DE VN zitten in een lastig parket. Het terugtrekken van de VN'ers zou erop neerkomen dat honderden Timorezen die hun toevlucht in het VN- complex hebben gezocht, aan hun lot worden overgelaten. 'Ook het prestige van de VN staat ook op het spel', zei een VN-diplomaat.

De Veiligheidsraad waarschuwde Indonesië gisteren nog eens dat het snel de orde moet herstellen in Oost-Timor, anders worden 'andere stappen' overwogen. Maar ambassadeur Van Walsum, die de Veiligheidsraad voorzit, onderstreepte dat militair ingrijpen tegen de zin van Jakarta niet aan de orde is.

Habibie staat alleen

Volgens een VN-diplomaat raakt het geduld van de Veiligheidsraad op, maar vooralsnog lijkt geen van de grote landen bereid met geweld in te grijpen.

Het Witte Huis zei gisteren dat Jakarta of elf de orde moet herstellen of een buitenlandse troepenmacht moet uitnodigen om dat te doen. Minister van Defensie, Cohen, zei dat de VS niet van plan zijn om troepen te sturen.

Een delegatie van de VN kreeg gisteren in Jakarta van de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Alatas, te horen dat Indonesië geen VN-vredesmacht zal toelaten. Maar volgens een VN-diplomaat liet Wiranto de deur een klein eindje open. Een boze Alatas gebruikte harde woorden. 'Als de internationale gemeenschap troepen aan de grond wil zitten, zal ze dat schietend moeten doen.'

De politieke verhoudingen in Jakarta lijken onder grote druk te staan. Kringen rond president Habibie maken duidelijk dat Alatas en Wiranto niet namens het staatshoofd spreken. Volgens hen is de president wel breid een vredesmacht in Oost-Timor toe te laten. Hij beseft dat de crisis het imago van Indonesië grote schade berokkent.

Habibie zou echter staan tegenover een overmacht van het leger en een groep nationalisten, verspreid over ale politieke partijen. De spanningen liepen woensdag zo hoog op dat Wiranto het na drie uur crisisoverleg met Habibie nodig achtte te ontkennen dat de militairen van plan zijn de president af te zetten.

Het besluit woensdagochtend van Kofi Annan de laatste 200 VN- medewerkers terug te trekken, veroorzaakte paniek onder de tweeduizend vluchtelingen die zich in het VN-gebouw in Dili schuilhouden. Een handjevol buitenlandse journalisten, onder wie drie Nederlanders, en een deel van het VN-personeel reageerde teleurgesteld. Zij vrezen het ergste voor achterblijvende Timorezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden