VN verhogen status van delegatie Palestijnen

Ondanks hevige bezwaren van Israël heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dinsdag met ruime meerderheid ingestemd met een voorstel de status van de Palestijnse delegatie te verhogen....

AFP, Reuters

NEW YORK/JERUZALEM

Er waren 124 stemmen voor, vier tegen en tien onthoudingen. Tot de tegenstemmers behoorden behalve Israël de Verenigde Staten en de staatjes Marshall Eilanden en Micronesië. De Amerikaanse VN-afgevaardigde Bill Richardson noemde het besluit 'de verkeerde beslissing op het verkeerde moment' en zei dat het vooral zou bijdragen tot meer problemen rond het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.

De Palestijnen hadden de status van waarnemer die slechts vergaderingen kon bijwonen. Ze krijgen nu 'meer rechten en privileges'. Zo kan de delegatie deelnemen aan de algemene debatten en meewerken aan resolutievoorstellen over het Midden-Oosten en Palestina.

Stemrecht krijgen de Palestijnen echter nog niet. Evenmin betekent de VN-stemming een erkenning van de Palestijnse staat door de Europese Unie, zei de Oostenrijkse vertegenwoordiger Ernst Sucharipa. Oostenrijk is voorzitter van de EU.

Israël deed de verandering af als nauwelijks van belang. Volgens premier Netanyahu betekent de nieuwe Palestijnse status slechts een 'minimale aanpassing' aan die van waarnemer.

De Palestijnen reageerden verheugd op de beslissing. VN-waarnemer Nasser al-Kidwa zei dat de stemming hen met trots vervulde. Hij hoopte dat dit het opstapje was naar volwaardig lidmaatschap, hetgeen 'indien God dat wil tijdens de 53ste zitting van de Algemene Vergadering zal geschieden'. Die zitting loopt van september 1998 tot september 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden