VN verbieden export Noord-Koreaanse standbeelden

Het was de opvallendste manier waarop Noord-Korea de afgelopen jaren buitenlandse valuta wist binnen te halen: de export van immense standsbeelden in de stijl van het socialistisch realisme. Zo is het hoogste standbeeld van Afrika, het 49 meter hoge 'Afrikaanse Renaissance' dat boven de Senegalese hoofdstad Dakar uittorent, van Noord-Koreaanse makelij.

Het hoogste standbeeld van Afrika, het 49 meter hoge 'Afrikaanse Renaissance', dat boven de Senegalese hoofdstad Dakar uittorent, is van Noord-Koreaanse makelij Beeld anp

Aan de export van de beelden is deze maand abrupt een einde gekomen, sinds het product onverwachts opdook op de aangescherpte sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad. De maatregel komt boven op een uitvoerverbod op mineralen en de forse inperking van de kolenexport. Zo wordt het regime in Pyongyang gestraft voor de kernproef die het in september uitvoerde, de tweede dit jaar.

Om het geld was het de Veiligheidsraad waarschijnlijk niet te doen. De beeldenexport levert Noord-Korea slechts 10 miljoen euro per jaar op; een peulenschil vergeleken met de miljarden die de kolenuitvoer jaarlijks in het laatje brengt.

Mentale tik

De strafmaatregel moet dan ook vooral worden gezien als een mentale tik. De beelden werden geproduceerd in de Mansudae Art Studio, de culturele trots van het land. In dit complex ter grootte van 22 voetbalvelden in Pyongyang werken duizend kunstenaars, vrijwel allemaal alumni van de prestigieuze kunstacademie in de hoofdstad. De beroemde bronzen beelden van Kim Il-Sung en Kim Jong-il, waaraan geen buitenlandse bezoeker kan voorbijgaan, zijn in deze fabriek gemaakt. Sinds de oprichting in 1959 produceerde het instituut 38 duizend beelden voor binnenlands gebruik.

Symbolen van verzet en vooruitgang

Sinds de jaren '70 levert Mansudae ook aan het buitenland. Vooral in Afrika waren de Noord-Koreaanse beelden populair. Deels vanwege de lage prijzen (tot 2000 waren de beelden zelfs gratis), maar het socialistisch realisme bleek ook goed te passen bij de symbolen van verzet en vooruitgang waarnaar men van Angola tot Zimbabwe op zoek was. Zo produceerde Noord-Korea het standbeeld van de eerste president van Mozambique in het hart van Maputo en het standbeeld van de onbekende soldaat in Namibië.

De activiteiten van de internationale tak van Mansudae, dat in verschillende landen ook musea heeft gebouwd, kwamen eerder dit jaar al onder vuur te liggen. Volgens VN-waarnemers zou Noord-Korea onder de vlag van de kunstfabriek betrokken zijn bij militaire projecten in het Afrikaanse land. In juli verbrak Namibië de samenwerking.

De beeldenban betekent overigens niet het einde voor de export van Noord-Koreaanse kunst. Op de website van Mansudae, die door een Italiaanse firma wordt gehost, kunnen nog altijd schilderijen, aquarellen en andere kunstwerken worden besteld. Binnen een week zijn werken als De Appelboom met twee vogels, Mand met Kim Jong-Il-bloemen en Vogels die de grens overvliegen thuisbezorgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden