VN-Veiligheidsraad stuurt politiemacht naar Burundi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een 228 koppen tellende VN-politiemacht naar Burundi. Dat gebeurde ondanks de bezorgdheden van sommige leden van de Veiligheidsraad over het feit dat de Burundese regering de komst van zo veel VN-agenten niet ziet zitten.

Redactie
Vluchtelingen uit Burundi in Rwanda. Beeld REUTERS
Vluchtelingen uit Burundi in Rwanda.Beeld REUTERS

De resolutie die werd ingediend door Frankrijk moet leiden tot geleidelijke inzet van de VN-soldaten. De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties François Delattre verklaarde dat de politiemacht de mensenrechten en veiligheidssituatie zal observeren, 'om zo te kunnen voorspellen en verzekeren dat het ergste niet zal gebeuren in Burundi'.

Na de herverkiezing van president Pieree Nkurunziza voor een derde termijn is er sinds juli 2015 geweld uitgebroken in het Oost-Afrikaanse land. Meer dan 500 mensen kwamen al om het leven en meer dan 270.000 Burundezen sloegen op de vlucht.

Niet unaniem
China, Angola, Egypte en Venezuela onthielden zich bij de stemming, omdat de Veiligheidsraad er niet in geslaagd was om de goedkeuring van de Burundese overheid te krijgen. Die wil hoogstens 50 politie-agenten van de VN en eist dat de soevereiniteit van het land niet wordt aangetast. De VN heeft eerst goedkeuring nodig van het land voor de VN-politieagenten kunnen worden ingezet.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Samantha Power verklaarde dat de V-raad niet ver genoeg is gegaan door een politiemacht te sturen die in de eerste plaats de mensenrechtensituatie zal observeren, terwijl de mensen nood hebben aan bescherming. 'Dit doet echt vragen rijzen over de wil van de raad rond het voorkomen van gruweldaden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden