Update

VN-Veiligheidsraad stemt in met laatste verlenging missie Syrië

De VN-Veiligheidsraad heeft vandaag een motie aangenomen waarmee de waarnemersmissie in Syrië wordt verlengd met nog eens dertig dagen. Ook worden beide strijdende partijen in het land opgeroepen een einde aan het geweld te maken.

De VN-Veiligheidsraad op een foto van gisteren. Beeld epa

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn er vandaag bij gevechten in het land meer dan 100 doden gevallen. In Damascus was het vandaag relatief rustig, nadat gisteren een aantal vertrouwelingen van president Assad om het leven waren gekomen bij en aanslag in de hoofdstad.

Vannacht liepen opnieuw generaals van het Syrische leger over naar de kant van de oppositie. Zij zouden in Turkije verblijven.

Volkskrant.nl hield de afgelopen uren een liveblog bij over de ontwikklingen in en rond Syrië. Lees dat hier nog eens na:

19.45 uur:
Door de gevechten in Syrië zijn vandaag zeker 106 doden gevallen. Dit heeft het Syrische Observatorium voor Mensenrechten laten weten. Het gaat om 65 burgers, 26 militairen en 15 rebellen.

In de hoofdstad Damascus werd gevochten tussen voor- en tegenstanders van het Assad-bewind. In Aleppo, de tweede stad van het land, vuurden troepen op betogers.

Gisteren werden in het Arabische land nog meer dan 300 doden geteld als gevolg van de burgeroorlog. Het was de bloedigste dag sinds de opstand in maart 2011 begon.

18.16 uur:
Brazilië heeft bijna al zijn diplomaten teruggetrokken uit Syrië vanwege het aanhoudende geweld in dat land. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De diplomaten zijn overgebracht naar de Braziliaanse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet. Brazilië benadrukt dat de ambassade in Damascus niet is gesloten en dat Brazilianen in het land er nog steeds terechtkunnen.

18.00 uur:
De resolutie die vandaag werd aangenomen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept ook op tot een einde van het geweld in Syrië. Die oproep is gericht aan beide partijen, zowel overheidstroepen als opstandelingen. Ook voorziet de resolutie in een plan waarop de waarnemers het land 'ordentelijk' kunnen verlaten.

17.21 uur:
Voor de waarnemersmissie zijn 300 ongewapende militairen in Syrië gestationeerd. Hun rol is controleren of het afgesproken vredesplan wordt nageleefd. Dat bleek niet het geval. Beide kanten schenden de afspraken aan de lopende band en het geweld neemt alleen maar toe. Sinds 16 juli werd het grootste deel van hun werkzaamheden opgeschort, omdat het door het toenemende geweld te gevaarlijk werd.

17.05 uur:
Inmiddels heeft de VN-Veiligheidsraad dan toch gestemd over de waarnemersmissie. De raad stemt in met een laatste verlenging van de missie met 30 dagen. De Britse resolutie die daartoe oproept is dus aangenomen.

16.51 uur:
Het mandaat voor de ongewapende VN-waarnemersmissie in Syrië eindigt vandaag. De VN-Veiligheidsraad is momenteel bijeen om een besluit te nemen over een eventueel vervolg. Om drie uur vanmiddag (Nederlandse tijd) zou aanvankelijk gestemd worden, maar volgens afgevaardigden kunnen de landen het onderling niet eens worden, en worden er eerst verdere consultaties gehouden. Gisteren ketste een conceptresolutie waarin het Assad-bewind met sancties werd gedreigd nog af op veto's van Rusland en China.

16.30 uur:
Rusland wil niet dat de VN-waarnemersmissie in Syrië volgende maand ten einde komt. Het land zal een veto uitspreken over een Britse resolutie die de missie voor de laatste keer met dertig dagen verlengt, meldt AP. Wel steunt Rusland een ontwerpresolutie van Pakistan die de missie met 45 dagen verlengt, en die de mogelijkheid openhoudt voor verdere verlenging.

16.05 uur:
Een woordvoerder van de Iraakse regering zegt tegenover persbureau AP dat de Syrische opstandelingen slechts één van de drie belangrijke grensovergangen met Irak in handen hebben. De andere twee zouden nog steeds in handen zijn van het Syrische regime. Duizenden vluchtende Irakezen zouden er worden doorgelaten. De Iraakse regeringswoordvoerder Ali al-Dabbagh spreekt eerdere berichten tegen dat de opstandelingen alle grensovergangen tussen Irak en Syrië in handen zouden hebben.

15.44 uur:
Correspondent Remco Andersen schreef vanmorgen in de krant over hoe de Syrische opstand zich over Damascus verspreidt. Lees hier zijn verhaal nog eens terug.

15.27 uur:
Syrische rebellen hebben militaire barakken in brand gestoken die volgens oppositiebronnen door regeringsmilities werden gebruikt als oefenterrein. Een ooggetuige meldt telefonisch aan persbureau Reuters dat ongeveer 80 militieleden en militairen die het terrein bewaakten gevlucht zouden zijn. Het zou gaan om de zogenoemde Shabiba-militie, één van de belangrijkste steunpilaren van president Bashar al-Assad.

15.11 uur:
Zwitserland heeft samen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken of handgranaten die naar de VAE zijn geëxporteerd, zijn doorgevoerd naar Syrië. Dat meldt persbureau AP. Eerder deze maand heeft Zwitserland tijdelijk de wapenexport naar de VAE stilgelegd nadat een krant een foto had gepubliceerd waarop Syrische rebellen met een in Zwitserland gefabriceerde handgranaat te zien zouden zijn.

14.59 uur:
Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn vandaag zeven Iraakse vluchtelingen doodgeschoten aangetroffen in hun flat in de Syrische hoofdstad Damascus. Het gaat om een gezin.

14.51 uur:
Ondertussen vinden er in Damascus ook weer gevechten
plaats tussen rebellen en regeringstroepen. Het leger slaagde er vanmorgen in om het district Midam in het centrum van de hoofdstad terug te veroveren op de rebellen, zo meldde de Syrische staatstelevisie.

14.49 uur:
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag laten weten dat er in september in Nederland een bijeenkomst zal worden gehouden van de Friends of Syria. Het gaat om een sessie van de werkgroep die zich bezighoudt met sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad. Het is voor het eerst dat de Friends of Syria in ons land vergaderen. Aan de bijeenkomst nemen vertegenwoordigers op hoog ambtelijk niveau van circa 50 landen deel,schrijft het ANP.

14.38 uur:
De Russische ambassadeur in Frankrijk, Aleksandr Orlov, heeft gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad klaar is om af te treden, maar dat moet dan wel 'op een beschaafde manier' gebeuren. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya. De Syrische staatstelevisie noemt de uitspraken van Orlov echter 'ongegrond'.

14.33 uur:
Het Russische persbureau Interfax meldt dat Rusland de omstreden levering van drie gevechtshelikopters en een luchtafweersysteem aan Syrië voorlopig uitstelt. De escalatie van de militaire en politieke situatie in Syrië zou daarvan de reden zijn. De veilige ontvangst van de militaire goederen kan hierdoor niet gegarandeed worden, aldus Interfax. Het persbureau zegt zich te baseren op een Russische militaire bron. Zodra de situatie in Syrië weer normaal is, worden de helikopters alsnog aan Syrië geleverd.

14.30 uur: Volgens een Turkse regeringsbron zijn een Syrische Brigadegeneraal en twintig andere hooggeplaatste militairen, onder wie vier kolonels, vannacht naar Turkije gevlucht. Zij zouden deel uitmaken van een groep van in totaal 710 Syrische vluchtelingen. Het aantal Syrische generaals dat toevlucht heeft gezocht in Turkije is daarmee opgelopen tot 22.

14.25 uur: Een fotograaf van het Britse persbureau Reuters heeft laten weten dat burgers de Syrische grenspost hebben geplunderd en in brand gestoken.

De Bab al-Hawa-grenspost met Turkije, die is veroverd door de rebellen. Beeld afp
Resten van een Syrische tank bij in Aleppo. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden