VN Veiligheidsraad legt Libië sancties op

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft afgelopen nacht unaniem een resolutie aangenomen tegen het regime van de Libische leider Muammar Kadhafi. Daardoor mogen Kadhafi en zijn naasten niet meer reizen en worden hun banktegoeden bevroren.

Beeld reuters

Daarnaast krijgt het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag de opdracht om de gebeurtenissen in Libië te gaan onderzoeken. Het ICC is het eerste permanente internationale hof voor oorlogsmisdaden en andere zware internationale misdrijven. 'De wijdverbreide en systematische aanvallen die momenteel plaatsvinden in Libië tegen de burgerbevolking kunnen weleens beschouwd worden als misdaden tegen de menselijkheid', aldus de resolutie.

Voor het eerst
Het was voor het eerst dat de Verenigde Staten instemden met een onderzoek van het ICC. De VS hebben het verdrag van Rome, dat leidde tot de oprichting van het ICC, nooit gesteund. Toen de Veiligheidsraad in 2005 het ICC de opdracht gaf een onderzoek te doen naar Darfur in Sudan, onthielden de VS zich van stemming.

In eerste instantie waren de vijftien leden van de veiligheidsraad verdeeld over de verwijzing naar het strafhof. Onder meer China, Brazilië, India en Portugal zouden daar moeite mee hebben gehad. China ging volgens diplomaten om wegens het gevaar dat vele Chinese arbeiders in Libië lopen als Kadhafi aan de macht blijft.

Doorslag
Ook speelde een verklaring van de Libische ambassadeur bij de VN een rol. Abdurrahman Shalgam zou Brazilië hebben laten weten achter de resolutie te staan. Dat gaf volgens diplomaten bij veel twijfelaars de doorslag.

Ook besloot de raad tot een verbod op het leveren van wapens aan het Noord-Afrikaanse land. Daarnaast riep de Veiligheidsraad Kadhafi opnieuw op het geweld tegen zijn burgers te staken. Volgens de VN zijn in de afgelopen dagen meer dan duizend mensen om het leven gekomen.

Steun
De tweede man van Libië bij de VN, Ibrahim Dabbashi, sprak van morele steun voor de demonstranten. Deze resolutie 'zal helpen om een einde te maken aan dit fascistische regie dat nog steeds aan de macht is in Tripoli', aldus Dabbashi, die zich als een van de eerste Libische diplomaten in harde woorden uitliet over Kadhafi.

Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden