VN uit zorg over burgers oorlogsgebied Sri Lanka

Tienduizenden, mogelijk honderdduizenden inwoners van Sri Lanka verkeren in groot gevaar. Zij zitten vast in het laatste stukje eiland dat nog in handen is van de rebellenbeweging Tamil Tijgers, en dat is omsingeld door het Sri Lankaanse leger....

ANP/AFP

Al wekenlang houdt het leger vol dat de rebellen binnen enkele dagen zijn verslagen. Volgens de legerwoordvoerder wordt het offensief echter vertraagd door 70.000 burgers die in het gebied aanwezig zijn. Hulporganisaties houden het op 100.000 tot 200.000 mensen, de Tamil Tijgers geven een schatting van 300.000.

Getuigen die uit het ongeveer vier bij vier kilometer omvattende gebied zijn ontsnapt, zeggen dat de Tijgers mensen neerschieten die proberen te vluchten. Burgers zouden gedwongen worden mee te vechten met de rebellen.

De waarheid is op Sri Lanka moeilijk te achterhalen. Journalisten, mensenrechten- en hulporganisaties worden geweerd door de strijdende partijen.

Vrijdagavond slaagde de Veiligheidsraad er niet in om overeenstemming te bereiken over een resolutie wat betreft de situatie op Sri Lanka. Rusland en China vinden dat het gaat om een interne Sri Lankaanse aangelegenheid en verzetten zich tegen een resolutie.

De Tamil Tijgers strijden sinds 1983 voor een eigen staat in het noorden van Sri Lanka. Zeker 70.000 mensen kwamen daarbij al om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden