VN trekken hun medewerkers uit Afghanistan terug

Alle niet-Afghaanse medewerkers van de Verenigde Naties in Afghanistan zijn vrijdagmorgen door het VN-hoofdkwartier in New York opgeroepen het land te verlaten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een woordvoerster van de VN in Islamabad zijn de in Afghanistan werkzame VN-organisaties dinsdag al door de VS op de hoogte gebracht van op handen zijnde militaire acties. 'We hebben onze mensen toen laten weten dat, als ze het land wilden verlaten, alle medewerking zouden krijgen.' Gisteren volgde vanuit New York de opdracht ogenblikkelijk te vertrekken.

Een woordvoerster in Genève van de VN-vluchtelingenorganisatie verwachtte dat alle vier buitenlandse Unhcr-stafleden vrijdag in Pakistan zouden aankomen.

Twee VN-functionarissen, een Fransman en een Italiaan, zijn vrijdagochtend gewond geraakt bij een aanslag op hun busje in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De aanslag werd enkele uren na de Amerikaanse raketaanval gepleegd door een groep mannen die het vuur op de bus openden.

'Het was duidelijk een reactie op de Amerikaanse aanval', aldus een woordvoerder van de Italiaanse ambassade in Islamabad. De gewonden verkeren volgens het Rode Kruis in Kabul niet in levensgevaar. De Franse regering heeft alle Franse hulpverleners opgeroepen Afghanistan direct te verlaten.

De andere hulporganisaties in Afghanistan hebben de oproep van de VN aan hun eigen personeel niet ogenblikkelijk nagevolgd. De zestig medewerkers van het Internationale Rode Kruis kregen opdracht vrijdag, een vrije dag, thuis te blijven, aldus woordvoerster Corinne Adam op het hoofdkwartier in Genève.

'Taliban-leiders op het hoogste niveau hebben ons verzekerd dat de veiligheid van de Rode Kruis-mensen is gewaarborgd', aldus Adam. 'Wij hebben daar van onze kant ook op aangedrongen.'

De woordvoerster weet niet of de toestand in Kabul op het moment meer gespannen is dan voorheen. 'Maar we zijn natuurlijk beperkt in onze bewegingsvrijheid, ook door de beperkingen die we ons zelf hebben opgelegd.'

Het Rode Kruis overweegt nog niet om op korte termijn Afghanistan te verlaten. 'Maar we volgen de situatie van dag tot dag. Als die verandert, zullen we zo nodig tot vertrek besluiten.'

De afgelopen tijd heeft het Rode Kruis het aantal stafleden al geleidelijk verminderd. Een aantal buitenlandse hulporganisaties besloot vorige maand Kabul te verlaten, nadat zij door de Taliban werden verplicht zich te huisvesten in een verlaten studentenhuis aan de rand van de stad.

Veel buitenlandse hulpverleners in de Pakistaanse grensstad Peshawar, waar de meeste organisaties (behalve de VN) hun regionale hoofdkwartier hebben, verhuisden vrijdag tijdelijk naar Islamabad.

De situatie in Peshawar werd gespannen nadat een betoging van Afghaanse vluchtelingen tegen de Amerikaanse acties uit de hand was gelopen. Diverse mensen raakten gewond doordat de politie het vuur opende. Mogelijk viel er een dode.

Het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP meldde dat duizenden Afghanen vrijdag waren opgetrokken naar het VN-kantoor in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad. 'De betogers konden niet in de hand worden gehouden', aldus AIP. Volgens vervangend gouverneur Sadar Azam kon het VN-personeel in Jalalabad slechts met moeite in veiligheid worden gebracht.

In Kabul zou de leegstaande Amerikaanse ambassade het doelwit zijn geweest van duizenden demonstrerende Taliban en hun aanhangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden