VN-top wil redding bossen

Op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York is een akkoord gesloten om ontbossing tegen te gaan. In 2030 moet de ontbossing van de aarde gestopt zijn. De vraag is of dat die deadline wordt gehaald, omdat sleutelspeler Brazilië het akkoord niet heeft ondertekend.

Als de deadline van 2030 wordt gehaald, vermindert de CO2-uitstoot met 4,5 tot 8,8 miljard ton per jaar. Beeld Flickr Vision

Het moet in 2030 afgelopen zijn met de ontbossing van de aarde. Dertig landen en vele tientallen bedrijven, inheemse volken en non-gouvernementele organisaties hebben daarover op de VN-klimaattop in New York een akkoord gesloten.

Het verlies aan bossen moet in 2020 al gehalveerd zijn en tien jaar later gestopt. Of het gaat lukken is de vraag, omdat Brazilië met het Amazone-woud een sleutelspeler het akkoord niet heeft ondertekend.

De 'New York Verklaring over Bossen' stelt ook het herstel in het vooruitzicht van 3,5 miljoen vierkante kilometer bos- en landbouwgronden een gebied zo groot als India. Brazilië vreest dat het ontbossingsakkoord botst met de eigen wetten die het kappen van bomen in het Amazonewoud onder bepaalde voorwaarden toestaat, zei milieuminister Izabella Teixeira in New York.

Op de eendaagse VN-top beloofde een keur aan staatshoofden miljarden te steken in de verbetering van het klimaat. 'Klimaatverandering is het bepalende onderwerp van onze tijd', zei secretaris-generaal Ban Ki-moon in zijn openingstoespraak. 'Het bepaalt ons heden. Ons antwoord zal onze toekomst bepalen.'

De EU beloofde met drie miljard euro ontwikkelingslanden te helpen hun samenlevingen te verduurzamen. Frankrijk stelde 1 miljard in het vooruitzicht, Zuid-Korea 100 miljoen. Chili en Japan stelde nieuwe reducties in het vooruitzicht in de uitstoot van CO2; Canada kondigde aan auto's en vrachtwagens te produceren die minder brandstof verbruiken. Alle beloften moeten op een top in Parijs in 2015 uitmonden in een gemeenschappelijk internationaal klimaatplan.

CO2-uitstoot

Het streven ontbossing uit te bannen was van alle voornemens het verst uitgewerkt. Als de deadline van 2030 wordt gehaald, vermindert de CO2-uitstoot met 4,5- tot 8,8 miljard ton per jaar even veel als het miljard auto's produceert dat momenteel op de wereld rondrijdt. Tot de ondertekenaars behoren drie grote palmoliebedrijven, die onder vuur liggen omdat ze regenwoud vernietigen om plantages aan te leggen.

Noorwegen speelt een belangrijke rol in het ontbossingsplan, dat behalve door Europese landen ook door de VS is ondertekend. De Noren compenseren Peru en Liberia voor het in stand houden van hun bossen. Van de 3 miljard dollar die Oslo voor 2020 wil uitgeven aan het klimaat, gaat 250 miljoen naar Peru en 100 miljoen naar Liberia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden