Commentaar

VN-top is 'historische kans' om cynisme rond noodhulp te bestrijden

De Humanitarian Summit wordt 'een historische kans' genoemd. Maar er moet nog heel veel geld bij.

De Duitse bondskanselier Merkel (l) en de Turkse president Erdogan tijdens de Humanitarian Summit in Istanbul.Beeld epa

De wereldgemeenschap slaagt er maar niet in een gevoel van urgentie te ontwikkelen voor wat VN-topman Ban Ki-moon de 'ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog' noemt. Aan die kwalificatie is niets overdreven: ruim 130 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan elementaire hulp als water, voedsel en onderdak. Een combinatie van (burger)oorlogen, klimaatrampen en grote armoede ligt aan hun noodlot ten grondslag. Ondanks de mondiale welvaart slagen de VN er niet of nauwelijks in hen te bereiken. Dit jaar is een bedrag van 21 miljard dollar aan noodhulp nodig, oftewel minder dan 0,1 procent van het wereldinkomen. Tot dusver is slechts eenvijfde van dat bedrag bijeengeschraapt.

De 'Humanitarian Summit' in Istanbul is een te waarderen poging van de VN alsnog een gevoel van urgentie op te wekken. De organisatoren spreken over 'een historische kans' en hun hoop is gevestigd op de deelnemers uit 125 landen, onder wie vijftig staatshoofden. Bondskanselier Merkel en premier Rutte namen de moeite af te reizen.

Met de aanwezigheid van juist die twee regeringsleiders valt een kernprobleem te illustreren: politici en hun kiezers voelen zich bovenal betrokken bij door hen zelf gevoelde noden. De vluchtelingencrisis wordt als dringender ervaren dan de taaie problemen die eraan ten grondslag liggen. Dus waren Merkel en Rutte wel in Istanbul, waar ze met de Turkse president Erdogan over hun vluchtelingendeal konden spreken. Op het appèl ontbraken onder meer de presidenten van de VS, China, Rusland en Frankrijk die een dergelijk motief ontbeerden. Hun afwezigheid deed afbreuk aan het belang van de top. Dat het achter de schermen vooral over het vluchtelingenprobleem op korte termijn ging, was veelzeggend.

Voor de structurele problemen ontbreken eenvoudige oplossingen. Wat soms moedeloos stemt, is dat de lijst eindeloos oogt: van aardbevingsslachtoffers in Ecuador en Nepal via de slachtoffers van de oorlog in Syrië tot ondervoede kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Zeker bij verre conflicten komt de neiging op die de rug toe te keren. Maar dat wegkijken kan wel levens kosten. Het is zaak te waken voor cynisme dat in de wereldpolitiek toch al te vaak dreigt te prevaleren.

Wat betekent deze uitslag voor Europa?

'Men zal moeten accepteren dat rechtse partijen onderdeel van het spel zijn.' zegt hoogleraar moderne geschiedenis Lothar Höbelt. Volgens Anneliese Rohrer van de links-liberale krant Die Presse dreigt Oostenrijk 16 jaar na Haider opnieuw de fout in te gaan. Lees hier meer.

Bij de FPÖ zijn de druiven zuur. Is er gesjoemeld? Lees hier meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden