VN: Syrische regering houdt hulpkonvooi Aleppo tegen

Twintig vrachtwagens met hulpgoederen van de Verenigde Naties mogen de belegerde stad Aleppo in Syrië niet in. Dat heeft de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, gezegd. De wagens moeten wachten op toestemming van Damascus, terwijl in het wapenbestand dat maandag inging was opgenomen dat noodhulp vrije doorgang zou krijgen.

Activisten in Aleppo demonstreren tegen de VN, omdat de VN volgens hen faalt de belegering van de stad te beëindigen. Beeld ap

Dinsdag reden de vrachtwagens vanuit Turkije de grens met Syrië over. Sindsdien staan ze stil in afwachting van toestemming van het Syrische regime. De Mistura dringt er bij de oostelijke raad van Aleppo op aan om voorwaarden voor de levering van noodhulp te laten vallen.

Volgens de VN-gezant schendt de regering het bestand door de voertuigen tegen te houden, meldt The Guardian. Daarin zou zijn opgenomen dat de regering alleen geïnformeerd hoeft te worden als hulpgoederen de stad binnengebracht worden en dat geen verdere controles zijn vereist.

De voorwaarden voor het leveren van noodhulp aan Aleppo, waar de situatie het meest nijpend is, zouden volgens De Mistura anders zijn dan in de rest van Syrië, waar autorisatie van de Syrische autoriteiten nodig is. De VN willen al maanden dat de levering van humanitaire hulp aan Aleppo en andere door het regeringsleger belegerde gebieden makkelijker wordt gemaakt.

De Syrische regering liet in een verklaring weten dat het hulpgoederen die afkomstig zijn uit Turkije niet zonder meer zal doorlaten, omdat Ankara de rebellen steunt.

De Syrische oppositiepoliticus George Sabra zei woensdag tegen persbureau Reuters om die reden er weinig vertrouwen in te hebben dat het huidige staakt-het-vuren langer zal standhouden dan de vorige poging. Hij noemde de aanhoudende controle op hulpverlening door de Syrische regering belemmerend. Volgens hem kunnen de politieke vredesonderhandelingen pas hervat worden als de regering zich houdt aan de humanitaire voorwaarden van de VN-resolutie.

Rebellen lieten eerder weten sceptisch te staan tegenover het bestand, onder andere omdat er volgens hen in het akkoord geen goede afspraken zijn gemaakt over het leveren van hulpgoederen in de belegerde gebieden.

Iedereen wint behalve Syrische burger

Het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland dit weekend hebben gesloten over Syrië kent veel winnaars. Maar boven het internationale vredesjargon doemt de vraag op: in hoeverre zullen de gewone burgers van Syrië hiervan echt profiteren? (+)

Rustig

De Mistura toonde zich verder tevreden over de wapenstilstand. Hij prees de 'aanzienlijke daling van geweld' sinds het ingaan van het staakt-het-vuren op maandagavond in het land, waar sinds 2011 een hevige burgeroorlog woedt.

Ook het Syrische Observatorium van Mensenrechten verklaarde dat er sinds maandagavond geen meldingen zijn binnengekomen van militaire en burgerslachtoffers in de gebieden waar het bestand van kracht is. 'Dit is tot nu toe de succesvolste wapenstilstand in het land', aldus Rami Abdulrahman van het Observatorium tegen Al Jazeera.

Voordat het bestand inging, werd er hevig gevochten in de provincies Idlib, Aleppo, Latakia en Quneitra. Zondag vielen er nog zeker honderd doden door luchtaanvallen in Noord-Syrië.

Een Syrische jongen rijdt op een paard door de straten van Aleppo tijdens de eerste dag van het bestand Beeld afp

Samen tegen IS

De zevendaagse wapenstilstand is vorige week overeengekomen door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov. Afgesproken is dat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad niet langer oppositiedoelen bestoken. Wel mag hij aanvallen doen op Islamitische Staat (IS) en het met Al Qaida geassocieerde Jabhat Fatah al-Sham, tot voor kort bekend als Al Nusra. Zowel het Kremlin als het Pentagon ziet het uitroeien van deze twee jihadistische bewegingen als cruciaal voor de veiligheid in het Midden-Oosten.

Als het staakt-het-vuren zeven dagen standhoudt, zullen de VS en Rusland verder overleggen over militaire samenwerking in Syrië. Ze willen dan samen strijden tegen IS. Volgens het Kremlin is het nu de belangrijkste zaak om de gematigde oppositie te onderscheiden van de 'terroristische groeperingen'.

Een groep mannen in een buitenwijk van Aleppo verwerkt plastic tot brandstof Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.