VN sturen eerste vijf waarnemers voor mensenrechten naar Burundi

De VN zullen binnenkort de eerste vijf waarnemers naar Burundi sturen. De Europese Unie maakte gisteren het geld vrij voor de missie die onderzoek moet doen naar schendingen van de mensenrechten....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

GENEVE/NAIROBI

Volgens een verklaring van de VN, die gisteren in Genève werd uitgegeven, zullen de waarnemers klachten over politiek geweld onder de aandacht van de Burundese regering brengen en aanbevelingen doen voor het verbeteren van de veiligheid in het land.

De VN maken zich grote zorgen over het geweld in Burundi tussen Hutu-milities en het door Tutsi's gedomineerde leger gesteund door Tutsi-terreurgroepen. VN-secretaris-generaal Boutros Ghali vroeg de V-raad ruim een week geleden om een vredesmacht die hulpverleners moet beschermen tegen aanslagen door strijdgroepen. De V-raad sprak haar zorg uit, maar wees het verzoek om een vredesmacht af. Ook de regering van Burundi voelde niet voor het plan van Boutros Ghali.

Sadako Ogata, de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, zei gisteren in Nairobi na een kort bezoek aan Burundi in opdracht van de V-raad: 'De regering, de president, allen zeggen dat dit lijkt op een burgeroorlog. Ze gelooft echter dat er nog steeds een politiek vergelijk mogelijk is. In militaire interventie op humanitaire gronden ziet zij slechts als een laatste redmiddel. 'Het minste dat we kunnen doen is de voorwaarden scheppen voor het doorgaan van humanitaire hulp, en ook laten zien dat de internationale gemeenschap oplettend toekijkt.'

Het etnische geweld in Burundi brak los in het najaar van 1993 nadat de eerste vrij gekozen president van de Hutu-meerderheid was vermoord. Sindsdien zijn naar schatting honderdduizend Burundezen, de meesten burgers, vermoord. Het etnische geweld laaide verder op toen in het buurland Ruanda de genocide op de Tutsi-minderheid begon in april 1994.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden