VN: stop bombardementen op vliegveld Sanaa

De landen die onder leiding van Saoedi-Arabië de Houthi's in Jemen bestrijden, moeten ophouden met de bombardementen op het vliegveld van de hoofdstad Sanaa. Daarop hebben de VN vandaag aangedrongen. De VN willen het vliegveld en andere luchthavens gebruiken om hulpverleners vanuit Djibouti naar Jemen over te brengen via een luchtbrug.

Redactie
Een Saoedische aanval op de luchthaven van Sanaa. Beeld reuters
Een Saoedische aanval op de luchthaven van Sanaa.Beeld reuters

Saoedi-Arabië zegt een tijdelijke gevechtspauze op bepaalde lokaties in Jemen te overwegen om de hulpverlening mogelijk te maken aan burgers. 'Er kunnen geen vliegtuigen opstijgen of landen terwijl de landingsbanen worden gerepareerd', liet de coördinator humanitaire zaken voor Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw, in een verklaring weten.

Hoewel de coalitie bijna twee weken aankondigde met de bombardementen op Jemen te stoppen, zijn ze op beperkte schaal doorgegaan. De sjiitische Houthi's hebben Sanaa en andere delen van Jemen in handen en hebben machtige bondgenoten in de strijdkrachten.

Diverse luchthavens in Jemen werden vandaag zwaar bestookt vanuit de lucht om de sjiitische rebellen en hun bondgenoten tot staan te brengen. In de zuidelijke havenstad Aden alleen al werden meer dan honderdvijftig luchtaanvallen uitgevoerd op het vliegveld.

Senegal heeft aangekondigd 2.100 militairen naar Saoedi-Arabië te sturen om dat land te helpen in de strijd tegen de Houthi's. Zij moeten de voor moslims heilige Saoedische steden Mekka en Medina beschermen tegen 'die terroristische groepen', zei minister Mankeur N'diaye van Buitenlandse Zaken in het parlement in Dakar.

Hij noemde de Houthi's niet bij naam. De militairen zullen niet naar Jemen gaan, maar de Saudiërs helpen bij de bescherming van de grens met dat land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden