VN staken speurtocht naar massavernietigingswapens Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben vrijdag formeel een einde gemaakt aan het inspectieprogramma naar massavernietigingswapens in Irak. Reden is dat tot op de dag van vandaag dergelijke wapens niet gevonden zijn....

De UN Monitoring, Verification and Inspection Commission (Unmovic) werd in 1999 opgericht op basis van resolutie 1284 van de Veiligheidsraad. De inspecteurs trokken zich op 18 maart 2003, vlak voor de Amerikaanse invasie van Irak, terug uit Irak. Hun rol om massavernietingswapens op te sporen werd feitelijk overgenomen door de Iraq Survey Group (ISG).

De vermeende aanwezigheid van dergelijke wapens vormde voor president George Bush een van belangrijkste aanleidingen om Irak in 2003 binnen te vallen. De Amerikanen hebben na de val van Saddam Hussein uitgebreid gezocht naar chemische, biologische en nucleaire wapens in Irak, maar niets gevonden.

Dat UNMOVIC vier jaar na de Amerikaanse invasie nog altijd niet was opgedoekt kwam door Russisch verzet. Rusland wilde dat de VN-wapeninspecteurs - en niet de Amerikanen - de slotconclusie trekken dat Irak is ontwapend. En Unmovic kon niet tot die conclusie komen omdat ze geen inzage hebben gehad in geheime Amerikaanse rapporten en een laatste bezoek aan Irak konden brengen. De VS weigerden de informatie te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.