VN staken hulpwerk in W-Timor

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de Unhcr, heeft haar hulpverleningsactiviteiten voor Oost-Timorese vluchteling in West-Timor woensdag opgeschort. De Unhcr is woedend omdat drie van haar hulpverleners zijn mishandeld door pro-Indonesische milities....

Van onze buitenlandredactie

'Het is betreurenswaardige dat de milities ongestraft hun gang kunnen gaan. Zij maken de verklaringen van de verantwoordelijke functionarissen in Jakarta, die zeggen in te staan voor de veiligheid van hulpverleners zowel als vluchtelingen, tot een lachertje', verklaarde S & lsquor;ren Jessen-Petersen, tweede man van de vluchtelingenorganisatie.

Volgens de Unhcr waren de drie medewerkers dinsdag bezig plastic zeilen uit te delen toen ze werden belaagd door militieleden die waren gewapend met kapmessen, stokken en stenen. Een van de drie werd in een rijstveld met zijn hoofd onder water gehouden tot hij bijna stikte.

Vorige maand had de Unhcr Indonesië al gewaarschuwd dat de hulpverlening in West-Timor in gevaar zou komen als er geen einde werd gemaakt aan de activiteiten van de pro-Indonesische milities in de vluchtelingenkampen. Door het toenemende geweld is het terugkeerprogramma voor Oost-Timorese vluchtelingen vrijwel tot stilstand gekomen.

Terwijl het vroeger Portugese Oost-Timor sinds een jaar onder de hoede van de Verenigde Naties bezig is onafhankelijk te worden, is West-Timor Indonesisch gebleven. De Indonesische autoriteiten benadrukken voortdurend dat zij alleen verantwoordelijk zijn voor de handhaving van orde en veiligheid in West-Timor.

Maar ook de VN-troepen die in Oost-Timor de grens bewaken klagen herhaaldelijk over het geweld van de milities. Eind vorige maand is daarbij een Nieuw-Zeelandse soldaat om het leven gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden