VN-speech Rutte over internationale samenwerking staat in schril contrast met die van Trump

Premier Mark Rutte heeft bij de Verenigde Naties voor meer internationale samenwerking gepleit. Zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN stond in schril contrast met die van de Amerikaanse president Trump.

Mark Rutte in de Algemene Vergadering van de VN. Beeld AFP

Trump had tijdens zijn toespraak een dag eerder juist zijn neus opgehaald voor die zogenoemde multilaterale samenwerking van landen en organisaties. De president nam afstand van vrijwel alles wat naar internationale coöperatie riekt.

Rutte daarentegen benadrukte dat Nederland altijd voorvechter is geweest en voorvechter zal blijven van een  'op regels gebaseerde internationale orde en multilaterale samenwerking'.  Vooral op het gebied van veiligheid en andere kwesties van  'gedeelde zorg', aldus de premier. Hij zei eerder op de dag al dat internationale instellingen bijvoorbeeld een grote rol spelen bij het bestrijden van massavernietigingswapens.

Premier Rutte bedankte in zijn speech voor de steun weergegeven in VN-resolutie 2166, waarin volledige medewerking aan het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 door alle betrokken landen is vastgelegd. Hij riep alle staten op om volledig mee te werken om het onderzoek te kunnen beëindigen. 

'Het Joint Investigation Team heeft in mei van dit jaar sluitend bewijs gepresenteerd over de herkomst van de raketinstallatie die is gebruikt om het vliegtuig neer te halen. Dat heeft ons gesterkt in ons streven dat in het belang van de slachtoffers en hun geliefden, de volledige waarheid moet worden onthuld, dat recht moet worden gesproken en dat de verantwoordelijkheid moet worden geaccepteerd', aldus Rutte.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken sprak een dag eerder met zijn Australische ambtgenoot Marise Payne over het gezamenlijke besluit van hun landen om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van MH17. 

Trump prijst 'moed' Noord-Korea

De toespraak van Trump concentreerde zich onder meer op Noord-Korea; hoewel de Amerikaanse president vorig jaar nog tijdens zijn VN-speech dreigementen uitte aan het adres van Kim Jong-un, prees hij nu de 'moed' van de dictator in het vredesproces. Trump richtte in plaats daarvan zijn peilen op Iran en stelde dat Iraanse leiders 'dood en verwoesting' in het Midden-Oosten zaaien. 

De aanpak van de VS richt zich ten eerste op wat het beste is voor Amerikanen. ‘Wij verwerpen de leer van het globalisme en omarmen het nationalisme', aldus Trump, die zichzelf aan het begin van de speech feliciteerde: zijn regering had meer bereikt dan welke regering in de geschiedenis van de VS dan ook. Die opmerking kon op gelach uit de zaal rekenen. VN-ambassadeur Nikki Haley stelde later dat Trump niet werd uitgelachen, maar toegelachen: 'ze houden van zijn eerlijkheid', zei ze over de Algemene Vergadering.

Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden