VN-soldaten beschuldigd van misbruik kinderen

Soldaten van de Verenigde Naties die in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) op vredesmissie zijn, zijn officieel beschuldigd van het misbruiken van straatkinderen in de hoofdstad Bangui. Een woordvoerder van de VN liet dinsdag weten dat er een officieel onderzoek is ingesteld naar de mogelijke wanpraktijken van de soldaten.

Kinderen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek in een vluchtelingenkamp in Congo. Beeld afp
Kinderen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek in een vluchtelingenkamp in Congo.Beeld afp

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn zo'n 10.000 VN-militairen actief om de vrede te bewaren. Het is niet duidelijk hoeveel van hen zich aan het misbruik hebben schuldig gemaakt. Tevens werd niet officieel bekendgemaakt uit welke landen de militairen afkomstig zijn of om hoeveel kinderen het gaat.

Het misbruik vond volgens de VN voor het eerst plaats in 2014 en de meest recente voorvallen zijn van dit jaar. De slachtoffers krijgen medische hulp.

Vermoedelijk komen de militairen uit Frankrijk, Equatoriaal-Guinea en Tsjaad. Eind mei riep Zeid Ra'ad al-Hussein, chef mensenrechten van de VN, op tot meer onderzoek naar het seksueel misbruik van kinderen in CAR. Frankrijk gaf toen al aan onderzoek te gaan doen naar de wandaden van de eigen soldaten. Een aantal militairen werd als verdachte aangemerkt.

'Sommige incidenten zijn slechts deels onderzocht en sommige landen hebben kennelijk een aantal betrokken militairen gestraft', zei Hussein destijds. 'Het is belangrijk dat er grondig wordt onderzocht wat er in het verleden is gebeurd, maar ook dat duidelijk wordt gemaakt dat dit niet nog eens kan gebeuren.'

Het misbruik vond volgens de VN voor het eerst plaats in 2014 en de meest recente voorvallen zijn van dit jaar. De slachtoffers krijgen medische hulp. 'Mochten de beschuldigingen waar zijn, dan is dat een grove ondermijning van de beginselen en idealen van de VN. Het land waar de militairen vandaan komen zal worden gevraagd snel en hard op te treden', aldus woordvoerder Stephane Dujarric van de VN.

Uit een gelekt rapport van de VN bleek vorige maand dat militairen uit Frankrijk en de twee Afrikaanse landen kinderen hebben misbruikt tussen december 2013 en juni 2014. Dat gebeurde in een kamp voor ontheemden in de hoofdstad van de republiek Bangui. Frankrijk heeft in zijn onderzoek een aantal militairen als verdachte aangemerkt.

Vluchtelingen bij Bangui Beeld afp
Vluchtelingen bij BanguiBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden