VN slaan alarm over executies door leger in Aleppo, kinderen vast in gebouw

Volgens de VN zijn zeker 82 burgers geëxecuteerd in Aleppo toen soldaten huizen binnengingen in de veroverde buurten van Aleppo. Ook activisten maken melding van het doodschieten van burgers. De berichten zijn nog niet bevestigd. 'Dit lijkt op een complete ineenstorting van menselijkheid in Aleppo', aldus een VN-woordvoerder over de executies. Duizenden burgers zouden in de val zitten.

AleppoBeeld afp

'De vrees van mensen dat ze slachtoffer worden van wraakacties lijkt werkelijkheid te worden', zegt directeur Nick Finney van Save the Children voor Noordwest Syrië. 'We vrezen voor het lot van hulpverleners, kinderen en andere burgers die vastzitten'. Onder de 82 geëxecuteerde burgers zouden zeker dertien kinderen zijn.

'Elk uur worden slachtingen uitgevoerd', aldus activisten van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten over de situatie in de voormalige rebellenbolwerken in het oosten van de stad. Onder de slachtoffers zouden familieleden zijn, onder wie vrouwen en kinderen, van gevluchte rebellen van het gematigde Vrije Syrische Leger (FSA).

'Vooral jongeren worden geëxecuteerd', aldus directeur Ahmad Dbais van een medische hulporganisatie. Hij zei zich te baseren op meldingen van medische teams in Aleppo. Volgens de kinderorganisatie van de VN, Unicef, zitten meer dan honderd kinderen vast in een gebouw dat zwaar wordt beschoten. Dit melden artsen. Regionaal directeur Geert Cappelaere sprak van 'alarmerende berichten'. Een deel van de kinderen zou niet worden begeleid door hun ouders of andere familieleden. Finney: 'Vermoedelijk zijn er op het slagveld nog honderden kinderen met hun ouders, of misschien wel in hun eentje als ze inmiddels wees zijn geworden.'

De mensenrechtenchef van de VN, Zeid Ra'ad al Hussein, waarschuwde dat de 'slachting' in Aleppo ook kan gebeuren in andere Syrische steden zoals Douma, Raqqa en Idlib. 'De vernietiging van Aleppo, het bloedvergieten, de afslachting van mannen, vrouwen en kinderen, en we zijn nog altijd niet bij de beëindiging van dit wrede conflict', aldus de VN-man in een verklaring. Hij riep de internationale gemeenschap op te bewerkstelligen dat er toezicht komt op hoe Syrië vluchtelingen uit Aleppo behandelt.

Wreedheden

Het Syrische leger zei dat de operaties pas zullen worden beëindigd als het de volledige controle heeft over vier wijken die door de terugtrekkende rebellen zijn verlaten. 'De rebellen vluchten in paniek', aldus de functionaris. In delen van de stad die in handen zijn van de regering werd maandag tot diep in de nacht feest gevierd. Militairen schoten in de lucht om inname te vieren. Het leger zei maandagavond laat 99 procent van de stad in handen te hebben. Verwacht wordt dat de Syrische regering vandaag officieel de verovering van Aleppo zal bekendmaken.

'De positie van de rebellen was maandag in de loop van de dag uitzichtloos geworden. De strijders trokken zich terug uit de laatste zes wijken die ze nog in handen hadden in het oostelijke deel van de stad. Hierop begon het leger de gebieden in te nemen. Volgens sommige berichten zouden de rebellen nieuwe posities hebben ingenomen langs de rivier. De verovering van Aleppo zal de grootste militaire overwinning zijn van president Assad op de rebellen sinds 2011.

Het Internationale Rode Kruis en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zijn ernstig bezorgd over het lot van de burgers in de wijken die in handen waren van de rebellen. In een verklaring riep het Rode Kruis alle partijen op zorg te dragen voor hun veiligheid. Volgens de organisatie kunnen duizenden 'letterlijk geen kant meer op'.

'We doen een beroep op de partijen om menselijkheid voorrang te geven boven militaire doelen', aldus Marianne Gasser, het hoofd van de Rode Kruis in Syrië. Zij is momenteel in Aleppo. Gasser: 'Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken: dit moet gebeuren.'

Ban Ki-moon is bezorgd over berichten van mogelijke gruweldaden tegen de bevolking. Volgens onbevestigde berichten zouden er wreedheden zijn begaan tegen burgers, waaronder veel vrouwen en kinderen. Ban Ki-moon heeft zijn speciale afgezant opdracht gegeven om dringend met de betrokken partijen in gesprek te gaan. De VN-baas uitte zijn zorgen maandag toen bekend werd dat Aleppo weer bijna volledig in handen is van regeringstroepen.

Syrische kinderen in de wijk Mogambo in Aleppo.Beeld afp
Burgers in regeringswijken van Aleppo vieren feest.Beeld EPA

Lees meer over Aleppo

'Wat er nu in Syrië gebeurt is niet minder dan een genocide'
Anneke Stoffelen en Sakir Khader spraken met Syrische vluchtelingen over de situatie in hun thuisland. 'Wat er daar nu gebeurt is niet minder dan een genocide. Dit is ongekend in de 21ste eeuw. En het lijkt wel of het niemand in Europa iets interesseert. De wereld kijkt toe hoe een volk wordt afgeslacht en niemand grijpt in.'

Assad: 'Zege in Aleppo enorme stap naar einde burgeroorlog'
De Syrische president Assad zei vorige week dat een overwinning van het regeringsleger in Aleppo een 'enorme stap' zal betekenen richting beëindiging van de vijf jaar oude burgeroorlog. 'Het zal niet het einde van de oorlog zijn', aldus Assad. 'Maar het zal wel een enorme stap zijn richting het einde van het conflict.'

'Oost-Aleppo dreigt één groot kerkhof te worden'

Het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo zou één groot kerkhof kunnen worden. Dat zei het hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties Stephen O'Brien begin december tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad, enkele uren nadat 45 mensen werden doodgeschoten toen ze wilden vluchten uit de stadsdelen die inmiddels in handen zijn van de regering.

Het front in Aleppo
De in Aleppo geboren fotograaf Fouad Hallak vluchtte anderhalve maand geleden weg uit zijn stad. In deze video vertelt hij waarom:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden