VN roepen op Noord-Koreaanse kinderen in nood snel te helpen

'Een hele generatie verkeert in gevaar in het door hongersnood bedreigde Noord-Korea', waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties woensdag in Genève....

AFP; REUTER; AP

AFP; REUTER; AP GENEVE/MOSKOU

Het Wereldvoedselprogramma zal zijn staf ter plaatse verdubbelen, om erop toe te zien dat de hulp ook echt terechtkomt bij de kinderen, ziekenhuispatiënten en andere hulpbehoevenden voor wie hij bestemd is. Volgens schattingen van de VN dreigen 4,7 miljoen Noord-Koreanen deze zomer van honger te sterven - dat is eenvijfde van de bevolking.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, had dinsdag al bekendgemaakt dat 800 duizend Noord-Koreaanse kinderen van onder de vijf ondervoed zijn, van wie 10 procent er ernstig aan toe is. Unicef ontleent deze cijfers aan het Noord-Koreaanse ministerie van Volksgezondheid.

Eind deze maand zullen het Wereldvoedselprogramma, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de particuliere Britse hulporganisatie Save the Children enkele weken lang grote delen van Noord-Korea bezoeken om na te gaan of de door Pyongyang verstrekte cijfers niet aan de hoge kant zijn.

Noord-Korea is twee jaar achtereen geteisterd door overstromingen, waardoor de oogsten zijn mislukt. Maar volgens Zuid-Korea is de hongersnood ook te wijten aan het politieke systeem in Noord-Korea, dat berust op zelfvoorziening (juche).

De centrale bank van Zuid-Korea maakte dinsdag bekend dat de Noord-Koreaanse economie in 1996 voor het zesde achtereenvolgende jaar is ingekrompen. Volgens een rapport van de bank heeft Noord-Korea te kampen met een gebrek aan elektriciteit en grondstoffen.

Noord-Korea heeft gisteren een nieuwe kalender ingevoerd, de juche-kalender. Die begint in 1912, het geboortejaar van de drie jaar geleden overleden leider Kim Il-sung die de grondlegger van de officiële juche-ideologie was.

Kims geboortedag, 15 april, zal voortaan worden gevierd als het Feest van de Zon. Kennelijk geschiedt de bekendmaking ter nagedachtenis aan zijn dood. De driejarige rouwperiode is dinsdag afgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden