VN-resolutie Iran in de maak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland bereiden woensdag een nieuwe resolutie tegen Iran voor. Naar verwachting komt de resolutie komend weekeinde in stemming in de raad....

Van onze buitenlandredactie

De resolutie volgt op de weigering van Iran om gehoor te geven aan de eis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om zijn uraniumverrijkingsprogramma stop te zetten. ‘Ons land zal niet toegeven aan de druk, wij gaan door met ons nucleaire programma. Dat is ons recht’, zei de Iraanse president Ahmadinejad woensdag.

Met het aanscherpen van de sancties gaat het slepende conflict over Irans nucleaire ambities een volgende fase in. Iran zegt dat het uranium wil verrijken voor vreedzaam gebruik, veel andere landen vermoeden dat het land een kernbom wil maken.

De nieuwe resolutie is een vervolg op de resolutie die op 23 december is aangenomen door de Veiligheidsraad. Deze legde het land handelsbeperkingen op voor materialen die voor kerntechnologie kunnen worden gebruikt. De nieuwe sancties bevatten volgens VN-diplomaten een embargo op de Iraanse export van conventionele wapens en meer reisbeperkingen voor Iraanse functionarissen die zijn betrokken bij het atoomprogramma.

Teheran geeft geen volledige openheid van zaken aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA), en daarom is niet met zekerheid vast te stellen of Iran met zijn atoomprogramma slechts vreedzame doelen nastreeft, zoals het beweert, zei IAEA-chef Mohamed El-Baradei vorige week. Volgens El-Baradei is het cruciaal dat Iran zijn volledige medewerking verleent, omdat het agentschap anders niet kan oordelen over de Iraanse intenties en de internationale gemeenschap daardoor wantrouwend zal blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden