VN: Regeringstroepen Zuid-Soedan executeren en verkrachten burgers

Regeringstroepen in Zuid-Soedan hebben zich de afgelopen maand schuldig gemaakt aan het executeren en verkrachten van burgers tijdens de hevige gevechten in hoofdstad Juba. Dat heeft de VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein donderdag gezegd.

Redactie
Vluchtelingen in Zuid-Soedan Beeld afp
Vluchtelingen in Zuid-SoedanBeeld afp

Al Hussein riep de regering van president Salva Kiir op om de daders te bestraffen, en dringt er bij de wereldmachten op aan 'urgente actie' te ondernemen om het geweld te stoppen. 'Terwijl sommige burgers zijn omgekomen in de vuurgevechten tussen de strijdende troepen, zijn anderen geëceucteerd door regeringstroepen, die het specifiek voorzien lijken te hebben op mensen van Nuer-afkomst. De gevechten hebben ook geresulteerd in wijdverspreid seksueel geweld, inclusief verkrachting en groepsverkrachting door soldaten in uniform en mannen in gewone kleding.'

De gevechten komen voort uit een tweestrijd tussen president Salva Kiir en zijn rivaal en voormalig vice-president Riek Machar. Zij vertegenwoordigen de twee belangrijkste volken in Zuid-Soedan, respectievelijk de Dinka en de Nuer.

1.6 miljoen ontheemden

De VN-coördinator die het gebied heeft bezocht, Stephen O'Brien, heeft ook zijn zorgen uitgesproken over het geweld tegen hulpverleners. 'Deze mensen werken onvermoeibaar en dapper door om mensen in nood te helpen. Ze moeten vrije, veilige en ongehinderde humanitaire toegang krijgen om iedereen te bereiken, waar ze ook zijn'.

Volgens de VN is de situatie in Zuid-Soedan verslechterd sinds de gevechten tussen de troepen van Kiir en zijn rivaal en voormalig vice-president Riek Machar uitbraken. De situatie is 'catastrofisch': meer dan de helft van de populatie - zo'n 6,1 miljoen mensen - heeft noodhulp nodig en zo'n 3,8 miljoen mensen hebben te weinig eten. Een kwart miljoen kinderen staat ernstige ondervoeding te wachten.

Daarnaast zijn 1,6 miljoen mensen ontheemd geraakt binnen het land en zijn in juli alleen al 60 duizend mensen naar buurland Oeganda gevlucht. Dit jaar hebben hulpverleners volgens de VN 2,8 miljoen mensen weten te bereiken.

Lees ook

De geweren zijn geladen, maar de schatkist is leeg. Lees hier hoe Zuid-Soedan kapot gaat aan machtshonger.

Spanningen

Vlak voor de vijfde verjaardag van de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, op 9 juli, braken in de hoofdstad Jubar rellen uit. Aanleiding daarvoor waren oplopende spanningen tussen de troepen van president Kiir en zijn rivaal Machar, die zichzelf beiden als de echte leider zien. Hun rivaliteit bereikte zijn hoogtepunt in december 2013. Het gewapend conflict dat daarop volgde, kostte tienduizenden het leven.

Met de inauguratie van voormalig rebellenleider Machar als vicepresident in april leek vrede wat dichterbij. Maar met Machar trad ook een deel van zijn oppositieleger Juba binnen. Begin juli laaide daar de strijd weer op. President Kiir besloot Machar te vorige week maandag te vervangen, waarmee de hoop op vrede in de nabije toekomst voorlopig vervlogen lijkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden