Nieuws

VN-rapporteur martelingen hekelt politiegeweld bij Nederlandse coronaprotesten: ‘Walgelijk en barbaars’

De VN-rapporteur voor martelingen, Nils Melzer, heeft de Nederlandse politie fel bekritiseerd voor het harde optreden bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen, vorig jaar in Den Haag. Ook roept hij slachtoffers, getuigen en ngo’s op om bewijs van politiegeweld aan te dragen, in de aanloop naar zijn bezoek aan Nederland later dit jaar.

Stieven Ramdharie
Het incident waar de VN-rapporteur voor martelingen aan refereert. Tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag op 14 maart 2021 bleven agenten inslaan op een demonstrant die op de grond lag. Beeld Joris van Gennip
Het incident waar de VN-rapporteur voor martelingen aan refereert. Tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag op 14 maart 2021 bleven agenten inslaan op een demonstrant die op de grond lag.Beeld Joris van Gennip

De kritiek is opvallend omdat een VN-rapporteur voor martelingen zich doorgaans niet in zulke harde bewoordingen uitlaat over Nederland. Melzer reageert op Twitter geschokt op de beelden van maart vorig jaar, toen twee ME’ers op het Haagse Malieveld bleven inslaan op een demonstrant die op de grond lag. Ook wordt de man gebeten door een politiehond.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot pas in december tot vervolging van de agenten over te gaan, omdat ze ‘disproportioneel geweld’ hadden gebruikt. ‘Dit is een van de meest walgelijke beelden van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd!’, twittert de VN-rapporteur bij een video van het gebeuren. Hij doelt op de zwarte Amerikaan die in 2020 in Minneapolis minutenlang door een agent tegen de grond werd gedrukt, waarna hij overleed.

Volgens Melzer moet de Nederlandse justitie hard optreden tegen de betrokken agenten. ‘Deze agenten en hun leidinggevenden moeten vervolgd worden voor marteling’, aldus de topman van de VN. ‘Deze barbaarsheid moet nu stoppen.’ Hij kondigt aan binnenkort een officieel protest naar Nederland te sturen.

De Haagse politie reageerde gepikeerd op de kritiek van de VN-rapporteur. De politie zei in een tweet teleurgesteld te zijn dat Melzer ‘stellige uitspraken’ heeft gedaan ‘op basis van enkele beelden, zonder te kijken naar de context'. Ook wijst de politie erop dat de twee agenten die vervolgd worden ‘onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden'.

Oproep

Melzer is ook verontwaardigd over vergelijkbare beelden van het optreden van ME’ers afgelopen zondag, bij een coronaprotest in Amsterdam. Hij deelt op Twitter een video die sinds zondag massaal wordt verspreid. Daarop is te zien hoe een politiehond langdurig in de hand van een betoger bijt. De man probeert los te komen, maar de hond blijft hem vasthouden. Andere demonstranten proberen de man te bevrijden, maar ME’ers grijpen in en slaan met de wapenstok om zich heen.

Melzer roept mensen op om beelden van en bewijzen over dit incident en andere optredens van de politie aan hem te melden. Hij verzekert dat meldingen vertrouwelijk zullen worden behandeld. Het bezoek dat hij binnenkort aan Nederland brengt, zal volgens hem in het teken staan van politiegeweld. Wanneer dit bezoek plaatsvindt, is nog niet bekend.

De VN-rapporteur zal ook Frankrijk en Polen bezoeken om politiegeweld te onderzoeken. Melzer, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Glasgow, is sinds 2016 speciale rapporteur van de VN. Behalve martelingen wereldwijd onderzoekt hij ook andere vormen van wreed en onmenselijk gedrag.

Malieveld

De demonstrant op het Malieveld moest in het ziekenhuis worden behandeld voor diverse verwondingen. De politiechef van Den Haag, Paul van Musscher, noemde de beelden van het incident vorig jaar ‘niet fraai’. Wel wees hij op wat daarvoor was gebeurd. Volgens de politiechef werden acht agenten belaagd door tientallen betogers. De agenten zouden zijn geslagen en geschopt, en bekogeld met vuurwerk.

Volgens het OM zwaaide de demonstrant die door de politiehond werd gebeten met een startkabel. Hij weigerde deze te laten vallen. Ook rende hij volgens het OM achter politiepaarden aan. Nadat hij de startkabel naar een ME’er had gegooid, probeerden agenten hem te arresteren. De demonstrant maakte deel uit van een groep betogers die weigerde het Malieveld te verlaten, nadat de Haagse burgemeester de demonstratie had ontbonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden