VN-rapporteur: lang verblijf in isolatie is feitelijk marteling

VN-rapporteur Juan Méndez heeft regeringen over de hele wereld opgeroepen te stoppen met het langdurig opsluiten van gevangenen in een isoleercel.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De rapporteur, belast met de portefeuille marteling, vertelde de belangrijkste mensenrechtencommissie van de VN dat gedetineerden door langdurige eenzame opsluiting ernstige mentale en fysieke schade kunnen oplopen en dus feitelijk worden gemarteld.

Méndez vindt dat gevangenen alleen in zeer uitzonderlijke gevallen voor korte tijd geïsoleerd mogen worden vastgehouden. Hij doelt op gevangenen die binnen de gevangenis gevaar lopen en daarom beschermd moeten worden, zoals bedreigde homoseksuelen of bepaalde leden van gangs. Eenzame opsluiting van langer dan vijftien dagen moet afgeschaft worden, aldus Méndez.

Minderjarige gevangenen en mensen met een geestelijke handicap mogen naar zijn mening nooit in de isoleercel belanden. Volgens Méndez wordt de isoleercel in veel landen misbruikt. Hij benadrukte dat gevangenen in de Amerikaanse terroristengevangenis Guantanamo Bay maandenlang in isoleercellen werden opgesloten en zei dat Bradley Manning, verantwoordelijk voor het lekken van de beroemde videobeelden van Amerikaanse misstanden in Irak aan klokkenluiderssite WikiLeaks, acht maanden in isolement doorbracht.

Ook besteedde de rapporteur extra aandacht aan de langdurige eenzame opsluitingen in Argentinië, Kazachstan en China. Hij riep regeringen op richtlijnen voor eenzame opsluiting op te stellen.

Alleen al in de Verenigde Staten zitten naar schatting 20- tot 25 duizend gedetineerden in de isoleercel. Tientallen van hen leven al meer dan twintig jaar in compleet isolement. Begin deze maand gingen duizenden gevangenen van acht gevangenissen in Californië in hongerstaking tegen het isoleercelbeleid van de staat. Zij kregen bijval van groeperingen buiten de gevangenis.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden