VN-rapport: Syrisch regime lijkt gevangenen uit te roeien

In Syrische gevangenissen komen zo veel gevangenen om het leven dat er sprake lijkt van uitroeiing. Dit heeft een onderzoekscommissie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties maandag in Genève beklemtoond. Ook in de plaatsen waar rebellen mensen gevangenhouden, worden dagelijks mensen gemarteld en vermoord.

Paulo PinheiroBeeld ap

De commissie onder leiding van de Braziliaan Paulo Sérgio Pinheiro stelde in een rapport vast dat misdaden tegen de menselijkheid op grote schaal worden gepleegd in Syrië. Deze slachtoffers krijgen volgens Pinheiro veel minder aandacht dan andere slachtoffers van het geweld in Syrië. Tienduizenden mensen, vooral mannen vanaf vijftien jaar oud, zijn sinds 2011 door het regime opgepakt, opgesloten en gemarteld of zijn spoorloos verdwenen.

De soennitische extremisten van Islamitische Staat en van het al-Nusra Front maken zich eveneens schuldig aan martelingen. Ook brengen ze burgers ter dood die zijn veroordeeld door illegale tribunalen. Ook enkele meer gematigde rebellengroepen maken zich schuldig aan dergelijke praktijken.

In het maandag verschenen rapport 'Out of Sight, Out of Mind: Deaths in Detention' pleit de commissie onder leiding van Pinheiro voor gerichte sancties tegen Syrische ambtenaren en militairen die betrokken zijn geweest de bij moorden, martelingen of verdwijningen. Wie er 'individueel strafrechtelijk aansprakelijk' zijn en dus op een mogelijke sanctielijst zouden moeten komen te staan, hebben Pinheiro en de zijnen echter niet openbaar gemaakt.

Het rapport is opgesteld aan de hand van gesprekken met 621 getuigen en overlevenden van staatsgevangenissen en handelt over wantoestanden die hebben plaatsgevonden tussen 10 maart 2011 en 30 november 2015.

Het is niet voor het eerst dat een breed patroon van executies, foltering en slechte behandeling is geconstateerd, zowel bij regeringsdiensten als bij rebellengroepen. Twee jaar geleden repte een VN-rapport al over Syrische gevangenissen waarbij onder meer verkrachting, mishandeling en marteling met vuur werden ingezet en meerdere personen het leven lieten.

Ook maakte het rapport melding van gedetineerden die buiten het juridische apparaat om werden vastgehouden, zonder toegang tot de buitenwereld. Ook waren er getuigenissen van mannen, vrouwen en zelfs kinderen die in Syrië van straat werden geplukt en in detentiecentra werden gemarteld om bekentenissen af te dwingen of werden gestraft voor het mogelijk lidmaatschap van rivaliserende groeperingen.

Daarnaast zette een overloper die als fotograaf voor de Syrische regering werkte in 2014 en 2015 duizenden foto's van gedode gedetineerden op Facebook. Ook heeft de man met de codenaam Caesar juristen in Qatar een laptop gegeven met maar liefst 55.948 foto's waarop het Syrische bewind de eigen misdaden documenteerde.

Op de foto's zijn vooral mannen te zien, maar ook vrouwen. Ze zijn genomen nadat de slachtoffers waren overleden. De meesten werden gemarteld of uitgehongerd. Velen van hen hebben tape op hun voorhoofd, waarop staat geschreven in welke gevangenis ze zaten en wie hun bewaker was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden