VN: raketaanval Marioepol was oorlogsmisdaad

De raketaanvallen op de Oekraïense stad Marioepol, die dit weekend aan zeker dertig mensen het leven kostten, waren een oorlogsmisdaad. De Verenigde Naties lieten vandaag weten dat de daders bewust op burgers hebben geschoten, en dat is in strijd met internationale mensenrechten.

Een huis in Marioepol, dat is beschadigd door een raketinslag.Beeld reuters

De beschuldigingen vliegen vandaag nog altijd over en weer. Kiev geeft de pro-Russische rebellen de schuld, en vice versa.

Zo zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, dat niet de pro-Russische rebellen, maar de Oekraïense autoriteiten de aanstichters van het geweld zijn. 'Het zou naïef zijn om te denken dat ze zich erbij zouden neerleggen dat ze worden gebombardeerd. Ze zijn in het geweer gekomen (...) met het oogmerk Oekraïense legerstellingen te vernietigen die worden gebruikt om bewoonde gebieden te beschieten.'

Volgens de Russische president Vladimir Poetin gebruikt het Oekraïense leger burgers als 'kanonnenvoer'. 'Het is niet eens een leger, het is een buitenlands legioen, in dit geval een buitenlands NAVO-legioen', zei Poetin. 'Ze hebben volkomen andere doelen, die te maken hebben met de geopolitieke insluiting van Rusland en die absoluut niet stroken met de nationale belangen van het Oekraïense volk.'

De Amerikanen wezen op hun beurt weer naar Rusland. Volgens de Verenigde Staten is het offensief op Marioepol 'bedacht in Rusland' en dient het maar één doel: meer Oekraïens grondgebied veroveren.

Jeffrey Feltman, het hoofd voor politieke zaken namens de VN, riep de Russen op om hun invloed op de rebellen te gebruiken, om hen te laten stoppen met het geweld.

Een van de vele verwoeste gebouwen in Marioepol.Beeld reuters
Oekraïense soldaten bereiden een aanval voor nabij de havenstad Marioepol.Beeld afp

Doden in stilte begraven

Vandaag werd er in Marioepol niet gevochten. Doordat een uitvalsweg naar rebellengebied door Oekraïense militairen is afgesloten was niet te achterhalen of de opstandelingen verder naar de stad zijn opgerukt. De stad begroef in stilte zijn doden.

In de gevechten van afgelopen weekeinde zijn zeven regeringsmilitairen gesneuveld, liet het leger weten. Nog eens 24 soldaten zijn gewond geraakt en 184 krijgsgevangen gemaakt.

Volgens de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne zijn de raketten die Marioepol hebben getroffen afgeschoten vanaf het grondgebied van de rebellen. De OVSE komt vandaag in spoedzitting bijeen over de snel verslechterende situatie in de regio.

De Oekraïense premier Jatsenjoek heeft vandaag de staat van beleg afgekondigd voor de regio's waar de opstand woedt. De verschillende overheidsdiensten kunnen zo hun handelen beter op elkaar afstemmen en de bevolking beter beschermen, meent de premier.

Een herdenkingsbijeenkomst in Vilnius, Litouwen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Marioepol.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden