VN pogen oorlog in Angola nog te voorkomen

De Verenigde Naties hebben vrijdag een hoge functionaris naar de Angolese hoofdstad Luanda gestuurd in een laatste poging te voorkomen dat de oorlog tussen de regering en de ex-rebellenbeweging Unita wordt hervat....

Reuters

LUANDA/LOMBE

Het vier jaar oude vredesproces staat op springen na de massaslachting verleden week door Unita-restanten in het plaatsje Mukussu, waarbij 215 mensen werden gedood. Unita ontkent verantwoordelijk te zijn geweest voor de slachtpartij. Volgens de ex-rebellen zijn gangsters, die een diamantenvete uitvochten, de ware schuldigen.

De Verenigde Naties, die het incident onderzoeken, zeggen dat er geen 'waterdicht bewijs' voorhanden is dat Unita-strijders de moorden hebben begaan. Maar volgens de VN wijzen de verklaringen van overlevenden wel degelijk op een actie van Unita.

Ook op vele andere plekken wordt gevochten tussen regeringssoldaten en ex-rebellen. Beide partijen zijn druk bezig de burgerbevolking te mobiliseren om hun gelederen te versterken.

De Algerijn Lakhdar Brahimi is door VN-secretaris Kofi Annan aangewezen als bemiddelaar. De speciale VN-gezant voor Angola, Alioune Blondin Beye, kwam vorige maand bij een vliegtuigongeluk om het leven.

Brahimi hoopt in Angola gesprekken te voeren met Unita-leider Jonas Savimbi en president Eduardo dos Santos, die hiervoor zijn vakantie in Frankrijk moet afbreken. Daarnaast zal de Algerijn waarschijnlijk praten met vertegenwoordigers van Rusland, de Verenigde Staten en Portugal, de drie landen die hebben bemiddeld bij het vredesproces.

Unita heeft zich niet aan het in 1994 gesloten bestand gehouden. Met name wat betreft de mobilisatie van de strijders en overdracht van het bezette gebied is de beweging in gebreke gebleven.

De angst is nu groot dat niet alleen de oorlog in Angola opnieuw zal losbarsten, maar dat ook de buurlanden het conflict zullen worden ingezogen. Unita zou nog over zo'n 30 duizend gewapende strijders beschikken en vooral in het grensgebied met Zambia jongens ronselen om mee te vechten.

De gelederen zijn het afgelopen jaar aangevuld met soldaten uit Rwanda en ex-Zaïre, die de grens waren gevlucht nadat Laurent Kabila in Congo de macht had gegrepen. Unita steunde daar tot vlak voor de val van Kinshasa het leger van wijlen president Mobutu. Het Angolese regeringsleger koos de kant van Kabila en mengde zich later met succes ook in de strijd in Congo-Brazzaville, waar het militieleider Denis Sassou Nguesso aan de macht hielp.

Waarnemers zeggen dat Congo-Kinshasa en Namibië al hebben toegezegd dat het Angolese regeringsleger hun grondgebied mag gebruiken om de posities van Unita aan te vallen. Waarschijnlijk zal ook Congo-Brazzaville worden gebruikt als uitvalsbasis.

Duizenden mensen zijn al voor de gevechten gevlucht. In de plaatsjes Malanje en Lombe zijn meer dan tienduizend ontheemden aangekomen. In Namibië en Zambia zijn nieuwe groepen vluchtelingen gesignaleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden