VN pleiten Sudan vrij van genocide Darfur

De Sudanese regering heeft in de door geweld geteisterde regio Darfur geen politiek van genocide gevoerd. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) over schendingen van de mensenrechten in Darfur, dat maandagavond is gepresenteerd....

De onderzoekers stellen dat het er niet op lijkt dat de regering een volkenmoord nastreeft. Zij spreken wel over systematisch geweld tegen de burgers in Darfur.

De speciale commissie beschuldigt de machthebbers en daaraan verbonden milities dan ook van ernstige schendingen van internationale mensenrechten en internationale wetgeving. Zij stelt voor de verantwoordelijken te laten vervolgen door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hadden de VN-Veiligheidsraad in een maandag gepubliceerde brief al gevraagd de zaak voor te leggen aan het ICC. De VS gaven echter al te kennen dat zij geen maatregelen zullen steunen die de geloofwaardigheid van het ICC vergroten. Washington is voor een nieuw, tijdelijk tribunaal naar het voorbeeld van het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal.

Vooral Europese landen zijn volgens diplomatieke bronnen geenszins geneigd zo'n voorstel te steunen. Zij betalen immers al tientallen miljoenen voor het ICC, het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, dat ook hun diplomatieke steun geniet.

Secretaris-generaal Annan van de VN adviseerde de Veiligheidsraad zondag sancties te overwegen tegen Sudan voor 'grove schendingen van de mensenrechten' in Darfur.

De burgeroorlog en het daarmee gepaard gaande geweld van Arabische milities tegen de zwarte bevolking van Darfur kostten het afgelopen jaar ten minste 70.000 mensen het leven. De regering en de rebellengroepen JEM en SLA/M in Darfur voerden herhaaldelijk vredesoverleg. Tot dusver leverden de onderhandelingen geen concreet resultaat op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden