VN-panel beschuldigt Sri Lanka

In de slotfase van de burgeroorlog in Sri Lanka zijn waarschijnlijk door beide partijen oorlogsmisdaden gepleegd. Dat stelt een door de Verenigde Naties benoemde commissie.

REUTERS

COLOMBO - Volgens de commissie zijn de beschuldigingen dat zowel het Sri Lankaanse leger als de Tamilrebellen tijdens het slotoffensief in 2009 oorlogsmisdaden hebben gepleegd 'geloofwaardig'. 'Het panel constateerde dat er geloofwaardige beschuldigingen zijn, die - als ze worden bewezen - aangeven dat de regering van Sri Lanka en de Tamil Tijgers zich schuldig hebben gemaakt aan tal van ernstige schendingen van het internationale humanitaire recht en van mensenrechten, waarvan sommige neerkomen op oorlogsmisdaden', staat in een samenvatting van het rapport dat uitlekte naar de media in Sri Lanka.

De commissie dringt aan op grondig onderzoek en op vervolging van de verantwoordelijken. Omdat de leiding van de Tamil Tijgers (LTTE) niet meer bestaat, betekent dit dat alleen de regering en het leger ter verantwoording kunnen worden geroepen.

In het rapport wordt de regering onder meer verweten dat ziekenhuizen onder vuur zijn genomen en dat humanitaire hulp werd tegengehouden. 'De meeste burgerslachtoffers in de laatste maanden van de oorlog vielen door beschietingen van het regeringsleger', aldus de commissie. De Tamil Tijgers worden ervan beschuldigd dat ze burgers gebruikten als menselijk schild, vluchtende burgers doodschoten, kindsoldaten inzetten en burgers doodden door zelfmoordaanslagen.

De regering van president Mahinda Rajapaksa reageerde woedend. 'Het rapport is bedrog, bevooroordeeld en wij verwerpen het', aldus een woordvoerder in Colombo. De autoriteiten weigerden het VN-panel de toegang tot het land.

De meeste beschuldigingen die in het rapport worden vermeld, zijn in het verleden al geuit door mensenrechtenorganisaties en Tamil-activisten in het buitenland.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden