VN-orgaan moet daders gifgas Syrië achterhalen

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem een verzoek ingediend bij VN-chef Ban Ki-moon en het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) om een onderzoek in te stellen naar de daders achter de chemische wapenaanvallen die zijn uitgevoerd tijdens de Syrische burgeroorlog.

Een jongen die, volgens oppositiebronnen, chloorgas heeft ingeademd wordt behandeld in een ziekenhuis aan de Turkse grens. Beeld reuters
Een jongen die, volgens oppositiebronnen, chloorgas heeft ingeademd wordt behandeld in een ziekenhuis aan de Turkse grens.Beeld reuters

Als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanvallen, kunnen de vijftien leden van de Veiligheidsraad mogelijk stappen ondernemen. Onder meer het instellen van sancties behoort tot de mogelijkheden.

Het voorstel, dat door Rusland en de Verenigde Staten was ingediend, kreeg de steun van alle leden van de Veiligheidsraad. De resolutie was een uitzonderlijk staaltje samenwerking tussen beide grootmachten, die het over Syrië doorgaans volstrekt oneens zijn. De Verenigde Staten dringen al geruime tijd aan op het achterhalen van de daders achter de gifgasaanvallen in Syrië.

De Veiligheidsraad verleende de OPCW in 2013 het mandaat om onderzoek te doen naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. Maar dat mandaat strekte zich niet uit tot het aanwijzen van schuldigen. Het verzoek van de veiligheidsraad moet daar verandering in brengen.

De resolutie vraagt Ban, in samenwerking met het hoofd van de OPCW, om binnen twintig dagen met aanbevelingen te komen voor een onderzoeksorgaan dat 'volgens de grootst mogelijke haalbaarheid individuen, organisaties, groepen en regeringen' identificeert die betrokken zijn bij de chemische wapenaanvallen in Syrië.

Een vrouw met zuurstofmasker na een aanval met chemische wapens in Hama op 12 april vorig jaar. Beeld reuters
Een vrouw met zuurstofmasker na een aanval met chemische wapens in Hama op 12 april vorig jaar.Beeld reuters

Nieuwe aanvallen

De regering van de Syrische president Bashar al-Assad werd vorig jaar gedwongen om zijn totale arsenaal aan chemische wapens te laten vernietigen nadat in augustus 2013 bij een gifgasaanval in Damascus honderden doden vielen.

De vernietiging van het arsenaal, dat uit 1.300 ton mosterdgas, sarin en VX bestond, vond plaats onder toezicht van de OPCW. In juni 2014 liet de organisatie weten dat de vernietigingsoperatie was geslaagd. Daarna bleven berichten over nieuwe aanvallen met gifgas echter komen.

Eind mei beschuldigden mensenrechtenorganisatie het Syrische regime ervan minstens 35 aanvallen met gifgas te hebben uitgevoerd in de drie maanden daarvoor. In de Syrische provincie Idlib zou veelvuldig gebruik worden gemaakt van chloor, dat sinds 1993 op de lijst van verboden middelen staat in het Verdrag Chemische Wapens. Mensen die chloor inademen krijgen ademhalingsproblemen en kunnen er door stikken.

Stikkende kinderen

Bij de chemische wapenaanval in Damascus, die op 21 augustus 2013 plaatsvond, vielen honderden doden. 'Het was vreselijk om mensen naar adem te zien happen en uiteindelijk te zien sterven in elkaars armen. Vooral de stikkende kinderen staan op mijn netvlies gebrand', zegt een getuige in dit interview met de Volkskrant.

Een Deens schip vervoert een deel van het Syrische chemische wapenarsenaal naar de zuidelijke Italiaanse haven Gioia Tauro. Beeld reuters
Een Deens schip vervoert een deel van het Syrische chemische wapenarsenaal naar de zuidelijke Italiaanse haven Gioia Tauro.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden