VN openen aanvoerroute naar Sarajevo Pale buigt zich over NAVO-ultimatum

Bosnisch-Servische leiders zijn zondagavond in spoedberaad bijeengekomen in hun bolwerk Pale om te overleggen over het ultimatum dat de NAVO en de VN hun eerder op de dag hadden gesteld....

AFP; AP; RTR

AFP, AP, Reuter

PALE

Gistermiddag gingen VN-medewerkers al over tot heropening van een gevaarlijke aanvoerroute over de berg Igman naar Sarajevo.

NAVO-bevelhebber Leighton Smith verklaarde bovendien dat de Bosnische Serviërs represaillemaatregelen wacht wanneer zij 'veilige gebieden' aanvallen.

De beslissing om de Serviërs met een deadline te confronteren werd zaterdagavond genomen tijdens een NAVO-bijeenkomst in Brussel. Deze werd belegd nadat de Bosnisch-Servische generaal Mladic tijdens een onderhoud met VN-commandant Janvier had geëist dat de NAVO-vluchten zouden stoppen. Pas dan, zo had Mladic zaterdag laten weten, kon worden gepraat over de wensen van NAVO en VN.

Over het verloop van het beraad in Brussel verklaarde zondag de Amerikaanse onderhandelaar Rischard Holbrooke: 'Er was unanimiteit. Iedere natie heeft gesproken. Iedere lidstaat steunde het Amerikaanse standpunt. Ook de VN steunen het. Met name de Fransen zijn grote voorstanders'. Holbrooke reisde zondagavond opnieuw af naar Belgrado voor gesprekken met de Servische president Milosevic.

Zondagmorgen stuurden de bondgenoten de Bosnisch-Servische bevelhebber Ratko Mladic een brief met drie eisen:

- onmiddellijk stopzetting van de aanvallen op de 'veilige gebieden' Tuzla, Gorazde en Bihac;

- terugtrekking van de zware wapens uit de door de VN aangemerkte wapenvrije zone van twintig kilometer rond Sarajevo;

- herstel van volledige bewegingsvrijheid voor medewerkers van internationale hulporganisaties en VN-personeel rond Sarajevo. Bovendien dient het vliegveld van de Bosnische hoofdstad te worden heropend.

'Generaal Mladic kan uit de brief precies opmaken wat hem te doen staat', verklaarde VN-woordvoerder Chris Gunness op het hoofdkwartier in Zagreb. 'Wanneer niet aan deze eisen wordt voldaan, zullen luchtaanvallen volgen'.

De NAVO-luchtaanvallen werden vrijdagmorgen voor enige tijd gestaakt, om de Serviërs de mogelijkheid te geven de zware wapens weg te halen. Deze eis volgde op de Servische aanslag begin vorige week op Sarajevo; die aanval was tevens de aanleiding van het robuustere optreden van de NAVO (en de snelle-reactiemacht (RRF)).

Generaal Mladic weigerde woensdag de zware wapens terug te trekken, maar de in de loop van de week gingen geruchten dat de Serviërs toch aan de eis zouden willen voldoen.

De Bosnische regering reageerde verontwaardigd op de 'pauze' van de NAVO; zaterdag vielen er in Sarajevo zeven gewonden bij een nieuwe aanslag. Er kon echter niet objectief worden vastgesteld wie de mortiergranaat had afgevuurd.

De Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Sacirbey verklaarde dat zijn regering nu aarzelt om deel te nemen aan de vredesbesprekingen die vrijdag in Genève tussen Bosnische, Servische en Kroatische afgevaardigden moeten plaatshebben. NAVO-secretaris-generaal Willy Claes had gisteren een onderhoud met Sacirbey. Over de inhoud ervan werd niets bekend gemaakt.

De Amerikaanse vice-president Al Gore haastte zich de Bosnische president Izetbegovic telefonisch te verzekeren dat de NAVO-luchtacties worden hervat wanneer de Bosnische Serviërs niet voldoen aan de eisen. 'Het doel van onze actie is het beleg van Sarajevo op te heffen, zonder voorbehoud en zonder vertraging', aldus Gore volgens een Bosnisch radio-station.

In Moskou had de Duitse bondskanselier Kohl een onderhoud met de Russische president Jeltsin, die kritiek heeft geuit op de NAVO-acties tegen de Serviërs, traditionele bondgenoten van de Russen. Ondanks de meningsverschillen hierover verklaarde Kohl dat hij en Jeltsin het eens waren over het feit dat de onderhandelingen snel van de grond moeten komen. 'Het lijden van de bevolking is onverdraaglijk', aldus Kohl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden