VN: 'Oost-Aleppo dreigt één groot kerkhof te worden'

Het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo zou één groot kerkhof kunnen worden. Dat heeft het hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties Stephen O'Brien gezegd tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, enkele uren nadat 45 mensen werden doodgeschoten toen ze wilden vluchten uit de stadsdelen die inmiddels in handen zijn van de regering.

Syrische burgers op de vlucht voor het geweld. Beeld afp

De burgers in de door de rebellen gecontroleerde delen van Oost-Aleppo zitten al bijna 150 dagen vast zonder levensmiddelen, en 25.000 mensen hebben sinds de belegering hun huizen moeten ontvluchten door de steeds erger wordende gevechten en luchtaanvallen, aldus O'Brien.

Groot kerkhof

'In naam van de mensheid pleiten we ervoor bij de strijdende partijen en iedereen die invloed kan uitoefenen, om al het mogelijke te doen om de burgers te beschermen en toegang te verschaffen naar het bezette gebied in oost-Aleppo voordat dat één groot kerkhof wordt', zei hij.

O'Brien waarschuwde verder dat hij verwacht dat duizenden burgers de stad zullen ontvluchten en riep de Veiligheidsraad op om een politieke oplossing te vinden om 'een sprankje hoop' te geven aan de Syriërs.

Lees ook

De clown van Aleppo is dood. De 24-jarige Anas al-Basha was, naast sociaal werker, een grappenmaker die zich als clown verkleedde om de getraumatiseerde kinderen van de zwaar getroffen Syrische stad op te vrolijken.

Met groene bussen vervoert het leger van president Assad burgers uit de verwoeste rebellenwijken in Oost-Aleppo naar regeringsgebied. Wat staat hun te wachten na de 'evacuatie'?

Tiendaags staakt-het-vuren

Verschillende leden van de Veiligheidsraad riepen tijdens de vergadering op tot het goedkeuren van een resolutie om een tiendaags staakt-het-vuren af te kondigen in Aleppo. Rusland wordt, als bondgenoot van Syrië, door veel landen gezien als de belangrijkste reden dat er geen oplossing is voor het geweld.

De Britse gedelegeerde Matthew Rycroft zei dat de bommenregen onmiddellijk moet ophouden om de burgerbevolking verder lijden te besparen. Zijn Russische collega Vitali Tsjoerkin bracht daar tegen in dat het Westen dit soort oproepen als voorwendsel gebruikt om in Syrië een einde te maken aan het regime van president Assad. Hij keerde zich tegen een resolutie.

Tsjoerkin kreeg prompt het verwijt dat Rusland als enige verantwoordelijk is voor de machteloosheid van de raad. 'Als onze zorgen niet in acht worden genomen, zal er geen resolutie goedgekeurd worden', aldus Tsjoerkin.

Overleg

Noodhulpcoördinator Stephen O'Brien waarschuwde tijdens de zitting dat duizenden bewoners uit de wijken waar hevig wordt gevochten op de vlucht zullen slaan. Hij vroeg de raad de rijen te sluiten en Syrië ten minste een 'strohalm van hoop' te geven.

De Turkse president Erdogan voerde woensdag over de precaire situatie in Aleppo opnieuw telefonisch overleg met de Russische president Poetin. Volgens Turkse regeringsbronnen zijn beiden het eens over de noodzaak van een wapenstilstand. Ze hebben afgesproken haast te maken met het beëindigen van de vijandelijkheden en met het helpen van de inwoners.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Bashar al-Assad, Turkije steunt juist de rebellen die van de Syrische president af willen. Beide landen proberen sinds hun toenadering in augustus een gemeenschappelijk basis te vinden voor het oplossen van de problemen in Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.