NieuwsNicaragua

VN-onderzoekers zien Nicaragua afglijden naar tweede Venezuela: ‘Buitensporig geweld tegen demonstranten’

Bij het beteugelen van de politieke en sociale onrust in Nicaragua zijn de afgelopen maanden op grote schaal mensenrechten geschonden. Tegen demonstranten is buitensporig geweld gebruikt, zo schrijft het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in een woensdag gepubliceerd rapport.

Betogers tijdens een protest tegen president Daniel Ortega's kabinet. Beeld REUTERS
Betogers tijdens een protest tegen president Daniel Ortega's kabinet.Beeld REUTERS

Betogingen tegen de regering van president Daniel Ortega tussen april en augustus zijn volgens het rapport uiterst gewelddadig uiteengeslagen door de politie en groepen gewapende, gemaskerde burgers. De laatsten zijn verantwoordelijk voor veel buitengerechtelijke executies.

Arrestanten werden in detentiecentra gemarteld, sommigen seksueel misbruikt. Anderen verdwenen spoorloos. Rechtszaken vonden plaats achter gesloten deuren, volgens de VN-onderzoekers. Artsen, docenten, rechters en anderen in overheidsdienst die deelnamen aan de protesten werden ontslagen.

Onderduiken

‘De vervolging is zodanig dat velen die hebben meegedaan aan het protest, de rechten van demonstranten hebben verdedigd of simpelweg afwijkende meningen hebben laten horen, zijn gedwongen onder te duiken of het land te verlaten’, zei Hoge Commissaris Zeid Ra’ad al-Hussein bij de presentatie van het rapport in Genève.

‘Onderdrukking van en wraakneming tegen betogers gaat door in Nicaragua, terwijl de wereld een andere kant opkijkt’, aldus al-Hussein. Hij zei te vrezen dat het met Nicaragua dezelfde kant opgaat als met Venezuela en riep de regering op de demonstranten niet langer tegemoet te treden met een ‘ijzeren vuist’.

Klimaat van terreur

Volgens het rapport moet de Mensenrechtenraad van de VN overwegen een internationaal onderzoek of een waarheidscommissie in te stellen voordat de zaken verder uit de hand lopen. Een ‘klimaat van omvangrijke terreur’ heeft veel tegenstanders van de regering al tot zwijgen gebracht.

De Nicaraguaanse regering heeft het rapport ogenblikkelijk verworpen als vooringenomen. De onderzoekers zouden geen oog hebben gehad voor het geweld dat tot doel had een democratisch gekozen regering omver te werpen. De autoriteiten ontkennen dat de politie buitensporig geweld heeft gebruikt.

Priesters als menselijk schild

In het Nicaragua van Daniel Ortega liggen nu ook de geestelijken onder vuur en is de kerk niet langer heilig. In Managua is het ‘huis van God’al onder vuur genomen. Onze correspondent was ter plaatse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden