VN: Noord-Korea leverde Syrië jarenlang onderdelen voor chemische wapens en verdiende daar miljoenen mee

Noord-Korea heeft Syrië recent nog onderdelen verkocht die gebruikt kunnen worden voor het chemische wapenprogramma van Damascus. Dit gebeurde in strijd met de VN-sancties tegen Pyongyang. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van VN-experts dat is gestuurd naar de Veiligheidsraad.

Redactie
Noord-Korea verdient flink aan Syrië. Beeld AFP
Noord-Korea verdient flink aan Syrië.Beeld AFP

Noord-Korea leverde Syrië onder andere speciale weerstandskleppen en thermometers die nodig zijn voor de productie van chemische wapens, zoals zenuwgas. Noord-Korea, dat zwaar is getroffen door de sancties, zou met deze Syrië-connectie al miljoenen dollars hebben verdiend.

Hoewel Syrië zegt dat het sinds 2013 niet meer beschikt over chemische wapens, wordt het regelmatig door de VS en de rebellen beschuldigd van de inzet van deze massavernietigingswapens. Damascus zegt alle chemische wapens aan de VN te hebben overhandigd, zodat het kon worden vernietigd. President Assad werd hiertoe gedwongen in 2013 nadat de VS dreigde met militaire actie, na een aanval met chemische wapens in Ghouta waarbij honderden doden vielen.

Uit het VN-onderzoek blijkt nu dat Syrië gewoon is doorgegaan met het in stand houden van de infrastructuur die nodig is om chemische wapens te maken. Noord-Korea, dat beschikt over een grote voorraad chemische- en biologische wapens, zou hierin een belangrijke rol hebben gespeeld.

De VN-onderzoekers stuitten op veertig transporten naar Syrië, uitgevoerd tussen 2012 en 2017. Zo zou in augustus 2016 een Noord-Koreaanse delegatie Syrië hebben bezocht om de leverantie van de kleppen en thermometers te regelen. De informatie zou afkomstig zijn van een niet nader genoemde lidstaat van de VN. Mogelijk gaat het om Israël; dit land houdt het Syrische chemische wapenprogramma al decennialang nauwlettend in de gaten.

Onderschepte scheepsladingen

De Israëlische luchtmacht bombardeerde in 2007 bij het Syrische Deir Ezzor een geheime nucleaire installatie die volgens Jeruzalem en Washington met Noord-Koreaanse hulp was gebouwd.

Volgens de inlichtingen die aan de VN zijn verstrekt, zouden Noord-Koreaanse technici werkzaam zijn op drie chemische wapen-en raketlocaties in Syrië: Barzeh, Adra en Hama. Syrië ontkent echter hun aanwezigheid. Volgens Damascus zouden er alleen Noord-Koreanen in het land zijn om onder andere atleten te trainen.

De VN-onderzoekers bekeken ook scheepsladingen die in 2016 en 2017 door diverse landen werden onderschept. Deze goederen werden door een Chinees bedrijf verscheept naar allerlei bedrijven in Damascus. In dertien containers werden duizenden tegels gevonden die bestand zijn tegen hoge temperaturen. Volgens een lidstaat van de VN kunnen de tegels gebruikt worden om in een chemische fabriek muren te bouwen.

Uit documenten die de VN vorig jaar in handen kregen, blijkt dat het Noord-Koreaanse bedrijf Corst verboden goederen stuurde naar een onderzoeker van de Syrische Wetenschappelijke Onderzoeksraad. Volgens de VS is dit overheidsorgaan belast met de ontwikkeling en productie van niet-conventionele wapens en raketten.

Russische rol

Een hoge Amerikaanse diplomaat zei woensdag dat nu duidelijk blijkt dat Rusland zich niet heeft gehouden aan het akkoord uit 2013 om het chemische wapenarsenaal van Syrië te vernietigen en om Assad af te houden van nieuwe aanvallen. Moskou en Washington beloofden toen dat ze erop zouden toezien dat het akkoord met Damascus door alle partijen zou worden nageleefd.

Robert Wood, Amerika's vertegenwoordiger bij de Ontwapeningsconferentie in Geneve, wees op de vele berichten dat het Assad-regime nog steeds chemische wapens gebruikt. 'Rusland staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis als het gaat om de inzet van chemische wapens in Syrië', aldus Wood. 'Het is duidelijk dat er een langlopende relatie is tussen Noord-Korea en Syrië als het gaat om onderdelen voor chemische wapens en raketactiviteiten', aldus de ambassadeur over het VN-rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden