VN nauwer betrokken bij Colombia

De Colombiaanse regering en het guerrillaleger FARC hervatten woensdag hun vredesonderhandelingen in het bijzijn van de speciale VN-gezant James Lemoyne en de ambassadeurs van Frankrijk en Spanje....

Op het laatste moment kwamen de regering en de rebellen maandagavond overeen de besprekingen te hervatten. De bemiddeling van de VN-gezant en de zogeheten 'groep van tien' - waaronder Frankrijk, Spanje, Mexico en Venezuela - was daarvoor cruciaal.

Na het akkoord over de onderhandelingen hebben FARC-strijders toch op verschillende plaatsen in het land acties ondernomen. Daarbij zijn zeker dertien doden gevallen. Bij de inname van het dorp San José de Alban kwamen negen politieagenten en een burger om; 39 FARC-leden ontsnapten uit een gevangenis en doodden een bewaker; drie guerrilleros vonden de dood bij een aanval op het dorp Algeciras.

De Colombiaanse president Andres Pastrana heeft voor de hervatting van de besprekingen als eis gesteld dat er voor 20 januari concrete resultaten geboekt moeten zijn. De rebellen moeten de regering 'een zeer precies plan' overleggen voor het vervolg van de onderhandelingen, heeft regeringsonderhandelaar Camilo Gomez gezegd. Als daar niet aan wordt voldaan geeft hij het leger opdracht de FARC-enclave in zuidelijk Colombia in te nemen.

De regering brak vorige week de besprekingen af, omdat de rebellen naar haar idee niet meer wilden onderhandelen. De guerrillastrijders kregen twee keer een ultimatum van 48 uur om een stap richting de vrede te zetten, anders zou hen de enclave worden ontnomen. In 1998 gaf Pastrana de rebellen het gezag over de zone in ruil voor het beginnen van het vredesoverleg.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben er maandag mee ingestemd te zullen onderhandelen over een staakt-het-vuren, waaronder ook een einde aan de talloze ontvoeringen wordt gerekend, die de FARC de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.

Die afspraak maakten de partijen vorig jaar al in het Akkoord van San Francisco, maar de guerrilla verbrak dat akkoord korte tijd later uit onvrede over de verscherpte legercontroles rond de enclave. De FARC heeft zich er maandag bij neergelegd dat de regering niet over die controles wil onderhandelen.

In de hoofdstad Bogota is het akkoord verwelkomd als een overwinning voor Pastrana. 'De regering heeft zich voor het eerst hard opgesteld', zei de voormalige legerleider Alvaro Valencia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden