VN: Myanmarees leger vermoordt en verkracht op grote schaal Rohingya-moslims

Het leger van Myanmar vermoordt en verkracht op grote schaal Rohingya-moslims en steekt hun dorpen in brand. Mogelijk is sprake van etnische zuiveringen in de deelstaat Rakhine. Dat stelt het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties in Genève in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Ben van Raaij
Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld Getty
Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld Getty

Het rapport is gebaseerd op interviews die VN-medewerkers vorige maand afnamen met 220 gevluchte Rohingya-slachtoffers en -getuigen in het buurland Bangladesh. De deelstaat Rakhine en het betrokken district (Maungdaw) zijn compleet afgesloten voor onafhankelijke onderzoekers en journalisten.

Ooggetuigen vertelden de VN over 'het doden van baby's, peuters en kinderen, vrouwen en ouderen, het schieten op vluchtende mensen, het in brand steken van dorpen, massa-interneringen, massale en systematische verkrachtingen en seksueel geweld en gerichte vernietiging van voedsel en voedselbronnen'.

Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld Getty
Rohingya in een vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld Getty

Etnische zuivering

De legercampagne in Rakhine komt volgens de VN 'hoogstwaarschijnlijk' neer op misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk etnische zuivering. De veiligheidsoperaties hebben vermoedelijk al vele honderden doden gekost, aldus de VN-publicatie, die een bevestiging vormt van eerdere rapporten, van onder meer mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Het Myanmarese leger begon in oktober met operaties in Rakhine nadat gewapende aanvallers politieposten hadden beschoten en een aantal soldaten hadden gedood. Volgens de regering van Myanmar gaat het om Rohingya-terroristen die nauwe banden zouden hebben met buitenlandse extreem-islamitische bewegingen, onder meer in buurland Bangladesh.

Bijna 70 duizend Rohingya's zijn sinds oktober de grens over gevlucht naar het zuiden van Bangladesh. Ze hebben zich in de regio Cox's Bazar gevoegd bij de honderdduizenden Rohingya's die daar al jaren in opvangkampen leven.

De Rohingya zijn al tientallen jaren de verschoppelingen van de regio. Zij worden in Myanmar niet beschouwd als volwaardige burgers en leven in hun provincie Rakhine onder een onvervalst apartheidsregime. (+)

Het is een onbewoonde zandplaat die bij elke vloed of regenbui onder water loopt. Toch heeft de regering van Bangladesh Thengar Char, een eilandje in de Golf van Bengalen dat op geen enkele kaart staat, uitgekozen om binnenkort tienduizenden statenloze Rohingya-vluchtelingen op te 'herhuisvesten'.

Moslima's in Rakhine in West-Myanmar. Beeld EPA
Moslima's in Rakhine in West-Myanmar.Beeld EPA

Gruwelijke details

Het VN-rapport bevat tal van gruwelijke details. Zo vertelde een vrouw de VN-rapporteurs hoe een soldaat haar acht maanden oude baby de keel doorsneed. Een andere vrouw werd verkracht terwijl ze moest toezien hoe haar 5-jarige dochtertje dat dit probeerde te verhinderen werd doodgeschoten.

'De verschrikkelijke wreedheden waaraan deze Rohingya-kinderen zijn onderworpen is onverdraaglijk', zei de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Ra'ad al Hussein vrijdag in een verklaring.

Myanmar ontkent de massale mensenrechtenschendingen en etnische zuivering. Volgens de regering gaat het om een legitieme campagne tegen opstandelingen en zijn de beschuldigingen grotendeels verzonnen. Het VN-rapport zal echter de internationale kritiek op Myanmar doen toenemen.

Minderheid

De islamitische Rohingya zijn een etnische, culturele en religieuze minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Ze leven al eeuwenlang in de westelijke deelstaat Rakhine, zonder veel contact met de rest van het land. Ze hebben nooit de Myanmarese nationaliteit gekregen. De regering van Myanmar beschouwt hen als illegale immigranten uit Bangladesh.

Bangladesh wil de tienduizenden Rohingya in de vluchtelingenkampen in het zuiden deporteren naar een eiland in de Golf van Bengalen, Thengar Char. De bedoeling is dat ze uiteindelijk teruggaan naar Myanmar. Het plan leidde deze week tot veel ophef, omdat het onbewoonde eiland niet meer is dan een grote zandplaat die bij vloed en cyclonen grotendeels onder water staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden