VN: mogelijk oorlogsmisdaden

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven, gepleegd door het Israëlische leger bij het offensief in de Gazastrook. Alleen de Verenigde Staten waren tegen het instellen van een onderzoekscommissie.

APREUTERS en AFP

GENÈVE/GAZA-STAD - Eerder op de dag sprak Navi Pillay, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, haar zorgen uit tijdens een spoedbijeenkomst van de raad, die door de Arabische landen was bijeengeroepen. Volgens haar is het 'zeer wel mogelijk' dat bepaalde gevechtshandelingen in de Gazastrook als oorlogsmisdrijven kunnen worden aangemerkt.

Pillay stelde dat beide partijen in het conflict mogelijk het oorlogsrecht schenden. Zij veroordeelde het afschieten van raketten door Hamas en andere Palestijnse groepen vanuit de Gazastrook. 'Israëlische kinderen, hun ouders en andere burgers hebben het recht te leven zonder de voortdurende angst dat een uit Gaza afgevuurde raket op hun huizen of scholen kan landen, waarbij ze kunnen sterven of gewond raken', zei ze.

Arabische landen, waaronder Palestina (als 'waarnemerstaat' lid van de VN), dienden een resolutie in waarin wordt bepleit een commissie in te stellen die Israëlische schendingen van het internationaal recht moet onderzoeken. Hamas komt niet voor in de tekst.

De resolutie kreeg de steun van 29 landen. De VS stemden tegen en 17 landen, waaronder de Europese leden van de raad, onthielden zich van stemming.

De Hamas-beweging is bereid een bestand om humanitaire redenen in de Gazastrook te accepteren. Dit heeft Hamas-leider Khaled Meshaal woensdagavond in Qatar gezegd. Hij zei er bij dat hij niet zonder voorwaarden akkoord zal gaan met een volledige wapenstilstand.

Terwijl het geweld in de Gazastrook ook woensdag doorging, meldde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dat er enige vooruitgang is geboekt in de pogingen een eind te maken aan het vechten. 'We hebben zeker stappen vooruit gezet', zei hij. Hij zei niet om welke stappen het ging. 'Er is nog werk te doen', voegde hij eraan toe.

Kerry kwam woensdag aan in Israël, in een poging een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Hij zou gaan praten met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Eerder ontmoette hij al de Palestijnse president Mahmoud Abbas en VN-chef Ban Ki-moon.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden