VN: mogelijk oorlogsmisdaden door Israël en Palestijnen

Tijdens de bloedige confrontatie vorig jaar in de Gazastrook zijn zowel aan Palestijnse als Israëlische zijde mogelijk oorlogsmisdaden begaan. Dat concludeert de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties na uitgebreid internationaal onderzoek.

Langs de grens van de Gazastrook rijden Palestijnse strijders. Momenteel heerst er een soort onuitgesproken wapenstilstand in het gebied. Beeld ap

Het rapport dat maandag is gepresenteerd, spreekt van 'serieuze overtredingen van de internationale mensenrechten die mogelijk wijzen op oorlogsmisdaden.' Beide partijen worden daarbij aangesproken op hun schijnbaar 'straffeloze' gedrag tijdens de kortdurende oorlog in de zomer van 2014. Ook wordt hen verweten dat overtreders van het internationaal recht niet voor het gerecht worden gebracht.

Bij Israëlische bombardementen en beschietingen op de Gazastrook in antwoord op aanvallen door Hamas, kwamen afgelopen zomer meer dan 2100 voornamelijk Palestijnse burgers om het leven onder wie 540 kinderen. Aan Israëlische zijde sneuvelden 67 militairen en werden zes burgers door Palestijnse raketten gedood.

Israël had het rapport van tevoren al afgedaan als vooringenomen. Volgens Jeruzalem erkennen de VN niet 'het grote verschil tussen Israëls morele gedrag en de terreurorganisaties' waartegen het land strijdt. Ook een hooggeplaatste Hamas-functionaris bestrijdt de conclusies die de VN trekt. Hamas stelt in een reactie dat de bommen wel degelijk gericht waren op militaire doelen en niet op burgers. Wel zegt de woordvoerder tevreden te zijn met het feit dat Israël wordt aangesproken op de 'oorlogsmisdaden'.

Kinderrechten
Begin deze maand kwam er ook al een VN-rapport over de oorlog uit. Toen werden beide kampen beschuldigd van ernstige schendingen van de kinderrechten. Het rapport was opgesteld door de speciale kinderrechtengezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Vooral Israël kreeg het er in de rapportage van langs. 'De ongekende en onacceptabele impact op kinderen in 2014 geeft ernstige zorgen over in hoeverre Israël internationaal humanitair recht naleeft'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden