VN: mogelijk 500 vluchtelingen omgekomen op Middellandse Zee

Zo'n vijfhonderd vluchtelingen zijn naar het zich laat aanzien verdronken tijdens de grootste bootramp in twaalf maanden tijd. Dit zeggen de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie IOM na gesprekken met overlevenden van de ramp, die vorige week zou hebben plaatsgevonden op de Middellandse zee.

Archiefbeeld: een groep vluchtelingen is gered op de Middellandse Zee en wordt naar Italië gebracht. Beeld ap
Archiefbeeld: een groep vluchtelingen is gered op de Middellandse Zee en wordt naar Italië gebracht.Beeld ap

Slechts 37 mannen, 3 vrouwen en een kind van 3 wisten in leven te blijven. 'Ik weet niet of het wrak nog gevonden wordt, maar wij zijn er na onze gesprekken met de overlevenden zeker van dat dit heeft plaatsgevonden', zei een woordvoerster van de UNHCR woensdag.

De uit Somalië, Ethiopië, Egypte en Soedan afkomstige overlevenden vertelden de organisaties dat ze vorige week met tussen de 100 en 200 personen waren vertrokken vanuit een Libische plaats nabij Tobruk. Ze zouden naar Italië varen, maar stopten na een paar uur voor een groter schip met ongeveer 300 migranten aan boord en kregen het bevel erbij te klimmen.

Tragedie

Ergens tijdens die operatie sloeg de overvolle boot om. Alleen wie nog op het kleinere bootje zat of wist terug te zwemmen overleefde. De overlevenden zeggen daarna nog drie dagen te hebben rondgedreven op zee, voordat een vrachtschip hen oppikte en overdroeg aan de Griekse kustwacht. 'Mijn vrouw en mijn baby verdronken voor mijn ogen', vertelde de Ethiopische man Muaz aan BBC-correspondent Will Ross, die de overlevenden in de Griekse kuststad Kalamata ontmoette en maandag samen met Somalische media het nieuws over het gezonken schip verspreidde. 'Ik was een van de weinigen die terug wisten te zwemmen naar de kleinere boot', zei de Ethiopiër Muaz tegen de journalist.

Somalische autoriteiten spraken maandag hun condoleances uit nadat nieuws over honderden overleden Somaliërs was doorgedrongen tot Somalische families en lokale media. Griekse en Italiaanse autoriteiten bevestigden het nieuws nog niet. De locatie van het wrak terugvinden, en de lichamen van de slachtoffers, zal op het honderden kilometerslange zeetraject tussen Libië en Europa niet eenvoudig zijn.

Ook de IOM is ervan overtuigd dat de schipbreuk heeft plaatsgevonden. Zij heeft, inclusief deze ramp, dit jaar al 1.232 verdronken of vermiste bootvluchtelingen geteld op de Middellandse Zee. Vorig jaar verdronken er 3.772 bootvluchtelingen tijdens hun tocht naar Europa. De grootste schipbreuk - met 800 geschatte slachtoffers - vond een jaar geleden plaats nadat een smokkelaar zijn boot tegen een vrachtschip had laten varen.

De UNHCR riep Europa woensdag op meer 'reguliere wegen voor de toelating van vluchtelingen en asielzoekers' te regelen zodat ze de dodelijke zeeroute niet hoeven te nemen.

Volgens de BBC wilden de overlevenden zaterdag in eerste instantie niet bij de Griekse kustwacht aan boord stappen. Griekenland is begin april begonnen met het terugsturen van vluchtelingen en migranten naar Turkije, gevolg gevend aan de deal tussen de EU en Ankara. Maar omdat de overlevenden zijn vertrokken uit Libië kunnen zij niet op grond van deze afspraak naar Turkije worden gestuurd.

Lees ook

Terwijl Europa de vluchtelingenstroom vanuit Turkije probeert te stoppen, neemt de migratie vanuit Libië juist sterk toe. IS neemt deel aan de lucratieve mensensmokkel.

Tienduizenden Ethiopiërs waagden de afgelopen weken de uiterst gevaarlijke oversteek over de Rode Zee. Lees hier waarom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden