VN-missie op kamertemperatuur in nieuwe Patria's met airco

Hoe goed bewapend zijn de mariniers die naar Eritrea vertrekken? Zij gaan in ieder geval rondrijden in het zwaarst gepantserde vredesmobiel ter wereld: de Patria....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

De mariniers krijgen 25 van deze populaire troopcarriers uit Finland mee. Het standaard infanterievoertuig van de landmacht, de YPR, blijkt minder geschikt voor vredesmissies, omdat het voertuig traag is, zwak bepantserd en uitgerust met rupsbanden die het wegdek kapotmaken. Deze 'rijdende glasbak' wordt vanaf 2005 vervangen. Ook de Zweden, Noren en Finnen rijden rond in Patria's, maar de Nederlandse versie is veiliger omdat het bedrijf RDM nog eens twee extra lagen pantser op de huid heeft geschroefd. Daardoor ketst armour piercing-munitie tot 14,5 mm af, evenals granaatscherven en landmijnen.

Als de banden doorzeefd worden, wat niet lukt met een geweer, dan blijven die hard genoeg om 25 kilometer door te rijden. Alleen tegen antitankgranaten en tanks zijn de voertuigen weerloos. Prijs, inclusief airconditioning: bijna twee miljoen gulden per stuk.

Voor dat geld krijgt de klant echter geen noemenswaardige bewapening. Er staat een zogeheten .50-mitrailleur op het dak (12,7 millimeter), terwijl de YPR's in Bosnië rondrijden met een 25 mm kanon.

Daar staat tegenover dat de Patria-mitrailleur van binnenuit te bedienen is, en dat is een verbetering vergeleken met de voertuigen die vijf jaar geleden naar Srebrenica zijn gestuurd. Daar moest een soldaat zijn halve lijf uit een luik steken om te kunnen schieten.

De combinatie van snelheid en dikke huid maken de Patria geknipt voor peacekeeping. Mochten de mariniers toch als schietschijf worden gebruikt, dan kunnen ze de luiken dichttrekken en plankgas geven. Maar als er toch gevochten moet worden, dan is de meegebrachte vuurkracht beperkt.

In een Patria zitten drie bemanningsleden en acht mariniers. Die hebben ieder een geweer, een gezamenlijke MAG-mitrailleur en vier antitankwapens die 300 meter halen. Verder beschikt het bataljon over Dragon-antitankraketten die één kilometer halen, over een mortierpeloton dat hulp kan bieden binnen een straal van 5,6 kilometer en over Stinger-luchtverdedigingsraketten. De vier Chinook-helikopters zijn vrijwel onbewapend en kunnen per stuk maximaal veertig man meenemen. De Tweede Kamer overweegt nog vier Apache-gevechtshelikopters mee te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden