VN misprijst Fleur Agema en kwijlen om hotboy Justin Trudeau

Hoe Vrij Nederland een mokerslag uitdeelt aan Fleur Agema en hoe links dweept met hotboy Trudeau.

'Op de sociale media namen veel mensen aanstoot aan het geknutsel van Agema.' Beeld anp

Flop

Fleur Agema - ze is van de PVV - paste dinsdag de tekst op de achtergrondfoto van haar twitterpagina aan. Veel werk was het niet. De lettergreep 'ti' werd 'ko.'

De tekst die werd veranderd is van Henk van Randwijk, verzetsheld en hoofdredacteur van Vrij Nederland: 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.'

Korannen is geen bestaand woord, maar dat vond Agema kennelijk geen bezwaar. Het gedicht van Van Randwijk staat op een monument aan het Weteringscircuit in Amsterdam. Daar werden in maart 1945 dertig verzetsstrijders door de Duitsers gefusilleerd.

Op de sociale media namen veel mensen aanstoot aan het geknutsel van Agema. De beste reactie kwam van Vrij Nederland, de voormalige verzetskrant.

Redacteur Harm Ede Botje plaatste op de site een brief aan Agema waarin hij het historisch perspectief schetste en beschreef wie Van Randwijk was. Na de golf van kritiek veranderde Agema korannen weer in tirannen. Ze wilde 'betrokkenen' niet voor het hoofd stoten. De mokerslag van betrokkene Vrij Nederland echode nog lang na.

Over Van Randwijk: 'Een man die - mocht hij nog leven - alle Marokkanen die jullie het land uit zouden willen zetten in huis zou nemen.'

Paul Onkenhout

Flop

Er doken deze week wat jeugdfoto's op van Justin Trudeau, de premier van Canada. Voor wie hem niet kent: hij is de perfecte progressieve schoonzoon, degene van wie Jesse Klaver het uitmelken van charisma en knapheid heeft afgekeken, nadat er niets meer van Obama was te kopiëren.

Er blijkt iets opmerkelijks uit de oude foto's: Trudeau is niet alleen nu knap, hij was het vroeger ook al, knapper zelfs. Zijn krullen zagen eruit alsof hij in een glamrockband zat, zijn kaaklijn en jukbeenderen waren nóg geprononceerder als twintiger. En hij droeg een houthakkershemd zonder mouwen, alle knoopjes open zodat zijn wasbordje goed te zien was.

'Trudeau is niet alleen nu knap, hij was het vroeger ook al, knapper zelfs.' Beeld afp

Internet stroomde vol met mensen die de foto's enthousiast deelden op hun tijdlijnen, inclusief dwepende bijschriften als: Trudeau lijkt op die kampleider voor wie je moeder je waarschuwde omdat hij vorig jaar dat meisje bezwangerde.

Het is aardig dat de rollen omgedraaid worden en dat ook een mannelijke politicus eens onomwonden op zijn uiterlijk beoordeeld wordt. Toch blijft het onnozel om iemand met wie je het eens bent te prijzen om zijn looks.

Je zou bijna denken dat Leon de Winter toch gelijk had toen hij vorig jaar in De Telegraaf schreef: links geil is lekker, rechts geil is fout.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.