VN: mishandelingen en executies door bondgenoten Iraakse leger in Falluja

De Verenigde Naties hebben 'zeer verontrustende, geloofwaardige berichten' vernomen over wandaden van bondgenoten van het Iraakse leger die het door Islamitische Staat bezette Falluja belegeren. Ooggetuigen zouden reppen van afgedwongen bekentenissen en standrechtelijke executies, zei de mensenrechtenchef van de VN.

Mannelijke vluchtelingen uit Falluja worden gecontroleerd na aankomst bij kamp Tariq, aan de rand van de stad. Beeld ap
Mannelijke vluchtelingen uit Falluja worden gecontroleerd na aankomst bij kamp Tariq, aan de rand van de stad.Beeld ap

De aan de zijde van de regering vechtende troepen zouden meerdere mannen en jongens die Falluja proberen te ontvluchten hebben mishandeld, aldus Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein. Hij noemde de verklaringen van ooggetuigen 'uiterst zorgwekkend'.

Het Iraakse leger heeft met hulp van soennitische en sjiitische milities Falluja omsingeld en probeert de stad binnen te trekken, maar de jihadisten van IS verzetten zich hevig tegen de opmars van het leger.

Naar schatting zijn er nog zo'n 50 duizend burgers in Falluja, onder wie 20 duizend kinderen. Islamitische Staat zou iedereen tegenhouden of vermoorden die probeert de stad te ontvluchten.

Nijpend tekort aan voedsel

De extremistische beweging houdt de resterende inwoners van de stad feitelijk in gijzeling. In de stad is aan alles gebrek en dreigt hongersnood.

Strijders van IS zouden het nijpend tekort aan voedsel gebruiken om inwoners van Falluja te rekruteren voor de strijd, zeggen gevluchte inwoners tegen persbureau Reuters. Zo vertelt de 23-jarige Hanaa Mahdi Fayadh: 'Ze (IS, red.) zeiden tegen onze buurman dat ze hem een zak meel zouden geven als zijn zoon zich bij hen aansloot. Hij weigerde en vluchtte vervolgens met zijn familie.'

Sinds september is er geen voedselhulp meer geweest in de stad. 'Wij zijn de stad uit gevlucht omdat er geen eten meer is of hout om vuur mee te maken. En de bombardementen vonden vlakbij ons huis plaats', aldus Fayadh.

Reuters interviewde de gevluchte inwoners van Falluja in een vluchtelingenkamp in Garma, een plaats ten oosten van Falluja. Volgens Fayadh is de situatie in Falluja ernstig. 'Het enige dat nog te koop is in de paar winkels die nog open zijn, zijn oude dadels. Maar die zijn onbetaalbaar. Meel, rijst en bakolie zijn niet meer verkrijgbaar.'

Het Amerikaanse leger schat dat Falluja wordt verdedigd door vijf- tot zevenhonderd IS-strijders, maar een sjiitische militie die aan het beleg deelneemt, noemt een aantal van 2.500.

Falluja is naast Mosul een van de laatste grote bolwerken van IS in Irak. De soennitische bevolking verzet zich al ruim tien jaar tegen het regime in Bagdad, waar de regering sinds de val van dictator Saddam Hoessein sjiitisch is. Voordat IS ontstond, pleegde haar voorganger Al Qaida veelvuldig aanslagen vanuit Falluja.

Iraakse veiligheidstroepen inspecteren een huis in Falluja. Beeld reuters
Iraakse veiligheidstroepen inspecteren een huis in Falluja.Beeld reuters
Vluchtelingen in een opvangcentrum in Garma. Beeld reuters
Vluchtelingen in een opvangcentrum in Garma.Beeld reuters
Gevluchte inwoners van Falluja. Beeld reuters
Gevluchte inwoners van Falluja.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden