NIEUWSMENSENRECHTEN

VN leveren kritiek op ‘buitensporig’ politiegeweld om corona-lockdowns af te dwingen

De Verenigde Naties slaan alarm over landen waar de politie buitensporig geweld gebruikt om lockdowns wegens het coronavirus af te dwingen. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, waarschuwde daarnaast voor leiders die de situatie misbruiken om hun macht uit te breiden.

Redactie
Volgens Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Bachelet misbruiken sommige landen de bijzondere omstandigheden van de coronapandemie om burgerlijke vrijheden in te perken. Beeld Reuters
Volgens Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Bachelet misbruiken sommige landen de bijzondere omstandigheden van de coronapandemie om burgerlijke vrijheden in te perken.Beeld Reuters

‘Noodmaatregelen mogen geen wapen worden dat regeringen kunnen hanteren om andersdenkenden aan te pakken, de bevolking in toom te houden en zelfs hun ambtstermijn te verlengen', zei Bachelet in een verklaring.

Zij noemde geen namen, maar volgens een topambtenaar van haar kantoor zijn er ongeveer 80 landen die de noodtoestand hebben afgekondigd in verband met de coronapandemie. Over vijftien van die landen maken de VN zich ernstig zorgen. Daarbij gaat het onder meer om Nigeria, Zuid-Afrika, de Filipijnen, Marokko, Cambodja en Iran. Van de Europese landen staat alleen Hongarije op het lijstje. Daar heeft premier Viktor Orbán de bevoegdheid gekregen om voor onbepaalde tijd grotendeels per decreet te regeren.

Georgette Gagnon, operationeel directeur van de mensenrechtentak van de VN, zei zich vooral zorgen te maken over de ‘giftige lockdown-cultuur’ in sommige landen, waar de politie en veiligheidstroepen ‘buitensporig en soms dodelijk geweld’ gebruiken om lockdowns en uitgaansverboden af te dwingen. Zo zijn in de Filipijnen de afgelopen maand al 120 duizend mensen gearresteerd omdat ze zich niet aan de avondklok hielden.

In Kenia zijn vermoedelijk twintig mensen omgekomen als gevolg van hard optreden door de politie. Het mensenrechtenkantoor van de VN stelt ook een onderzoek in naar het optreden van de Zuid-Afrikaanse politie. Inwoners van de dichtbevolkte sloppenwijken klagen dat zij rubberkogels en zwepen heeft ingezet om hen te dwingen afstand te houden. Volgens Gagnon zijn er ook meldingen binnengekomen van moord en verkrachting door de politie.

Ze wees er ook op dat de politie in sommige Afrikaanse landen misbruik maakt van de noodmaatregelen om mensen geld af te persen. Wie niet betaalt, wordt meegenomen naar quarantainecentra, zelfs al vertonen zij geen symptomen.

Gagnon had ook kritiek op de Chinese autoriteiten. Die hebben volgens het VN-mensenrechtenkantoor tijdens de coronacrisis censuur toegepast, dissidenten geïntimideerd en artsen, journalisten en mensenrechtenactivisten gevangen gezet wegens kritische uitlatingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden