VN leggen Noord-Korea zwaarste sancties in 20 jaar op

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea woensdag nieuwe sancties opgelegd. De raad straft het regime in Pyongyang voor de kernproef die het begin januari uitvoerde.

De VN-Veiligheidsraad in New York. Beeld afp
De VN-Veiligheidsraad in New York.Beeld afp

De Veiligheidsraad stemde unaniem voor de resolutie met de nieuwe strafmaatregelen die de Verenigde Staten en China hadden opgesteld.

Alle vracht van en naar Noord-Korea wordt voortaan aan een inspectie onderworpen. Zestien Noord-Koreanen, onder wie handelsgezanten in Syrië, Iran en Vietnam zijn op een zwarte lijst van de VN geplaatst. Datzelfde geldt voor twaalf Noord-Koreaanse organisaties, bedrijven en instellingen.

De sancties waaronder Noord-Korea nu zucht zijn de zwaarste die de VN een land de afgelopen twintig jaar hebben opgelegd, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. Ze rechtvaardigde de maatregel met de stelling dat 'nagenoeg alle hulpbronnen van Noord-Korea worden aangewend voor zijn roekeloze en niet aflatende zucht naar massavernietigingswapens'. Volgens westerse diplomaten is het oogmerk van de sancties om Noord-Korea, net als Iran eerder, te bewegen een atoomakkoord te sluiten.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders spreekt van 'een duidelijk en eensgezind signaal van de internationale gemeenschap aan Noord-Korea dat het niet ongestraft resoluties van de VN-Veiligheidsraad met voeten kan treden'. Volgens Koenders betaalt de Noord-Koreaanse bevolking de tol voor het wangedrag van Pyongyang. Hij roept het regime op terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Powerplay Noord-Korea

Het nucleaire steekspel van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un verontrust de wereld. Wat bezielt Pyongyang? Is het vooral aandachttrekkerij? Lees hier een artikel over de Noord-Koreaanse bedoelingen.

De kernroef van Noord-Korea werd internationaal sterk veroordeeld. Een maand later lanceerde het land een satelliet die volgens het land bedoeld is om de aarde te observeren. Maar onder meer de Verenigde Staten en Zuid-Korea stellen dat de lancering bedoeld is om de langeafstandsraket te testen waar de satelliet de ruimte mee is ingeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden