VN leggen bestuur Irak in handen VS

De Veiligheidsraad heeft gisteren zonder tegenstemmen een resolutie aangenomen die de VS en Groot-Brittannië uitgebreide bevoegdheden geeft Irak voorlopig te besturen....

Veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie, inclusief Rusland, Frankrijk en Duitsland, die zich eerder met hand en tand hadden verzet tegen de geallieerde militaire operatie tegen het bewind van Saddam Hussein. Alleen Syrië weigerde zijn goedkeuring te geven. Het land liet verstek gaan bij de stemming.

'We kunnen de geschiedenis niet ongedaan maken', zei de Duitse ambassadeur bij de VN . 'We bevinden ons nu in een situatie waarin we actie moeten ondernemen voor het Iraakse volk.'

De VS en Groot-Brittannië hadden de ontwerptekst op het laatste moment nog aangepast om tegemoet te komen aan de bezwaren van Rusland, Frankrijk en Duitsland. Eén van de concessies was dat de Veiligheidsraad zich over een jaar opnieuw zal buigen over de situatie. Aanvankelijk hadden de VS voorgesteld dat het geallieerde bestuur over Irak alleen door een nieuwe resolutie zou kunnen worden beëindigd. Dat zou betekenen dat de VS en Groot-Brittannië, die allebei over een veto beschikken, zo'n besluit zouden kunnen tegenhouden.

Verder is de rol die de Verenigde Naties zullen spelen in de wederopbouw van Irak iets versterkt. Maar Groot-Brittannië en de VS behouden de uiteindelijke zeggenschap, zolang er nog geen nieuwe Iraakse regering is.

De geallieerden bepalen ook, in samenspraak met een Iraakse interim-regering, hoe de inkomsten uit de olie-export zullen worden besteed. Om de buitenwereld gerust te stellen zullen vertegenwoordigers van de VN, het IMF en de Wereldbank toezicht houden op het Ontwikkelingsfonds voor Irak, waarin alle opbrengsten worden gestort.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei dat hij op korte termijn een speciale vertegenwoordiger voor Irak zal benoemen. Dat wordt waarschijnlijk Sergio Vieira de Mello, die nu Hoge Commissaris voor de mensenrechten is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden