VN laten 30 duizend Atjeeërs puin van tsunami ruimen

De Verenigde Naties zullen dertigduizend Indonesische slachtoffers van de tsunami inhuren om de ravage te helpen opruimen die de vloedgolf heeft aangericht in de provincie Atjeh....

Atjeh op West-Sumatra is het gebied waar de tsunami de meeste levens heeft geëist. Bij het puinruimen in de provincie zijn donderdag nog eens 1108 lichamen geborgen, waarmee het totaal aantal in Indonesië geregistreerde slachtoffers steeg tot 112.279.

De Indonesische minister van Welzijn, Alwi Shihab, voorspelde dat het dodental nog weken zal blijven stijgen omdat dagelijks nog gemiddeld vijfhonderd lichamen worden gevonden.

Zweden stelde donderdag het aantal in Thailand vermiste – en vermoedelijk door de tsnunami omgekomen – Zweden bij tot 523. Drie weken geleden waren dat er nog 1900, maar veel toeristen bleken elders in Azië op reis te zijn.

In Sri Lanka, waar zeker dertigduizend doden vielen, heeft 70 procent van de getroffen bewoners nog geen hulp ontvangen door wanbeleid en bureaucratie, aldus de Srilankaanse regering vrijdag. Ze maakte bekend drie dorpsbestuurders die de hulpverlening coördineerden op nonactief te hebben gesteld omdat ze zichzelf verrijkten. Tegen tien anderen loopt nog een onderzoek.

De grootscheepse schoonmaakactie door de VN begint volgende week in de provinciehoofdstad Banda Atjeh, waarna zij zich zal uitbreiden naar andere plaatsen. Waar mogelijk worden oud ijzer, staal en stukken beton opnieuw gebruikt voor de wederopbouw, terwijl ontwortelde bomen en planten zullen dienen als compost om landbouwgrond weer bruikbaar te maken, aldus UNDPwoordvoerster Mieke Kooistra vrijdag. Het verdiende geld 'wordt bijna direct in de economie gepompt', zei Kooistra.

Intussen zijn de VS en Australië begonnen hun militaire hulpoperaties af te bouwen. De USS Abraham Lincoln, vanwaar honderden helikoptervluchten zijn uitgevoerd om dorpen te voorzien van voedsel en water, verliet donderdag de Indonesische wateren. Komende weken vertrekken nog eens vijfduizend Amerikaanse soldaten.

De Australische premier Howard zei donderdag dat burgers nu het werk moeten doen. Hij zei dat de Australische soldaten over enkele weken naar huis kunnen, 'maar alleen als we hun taken aan burgers kunnen overdragen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden