VN-kopstuk haalt uit naar ordetroepen Bahrein, Iran haalt ambassadeur terug

MANAMAH - De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten, Navi Pillay, heeft vandaag felle kritiek geuit op de veiligheidstroepen in Bahrein. Ook Iran is niet te spreken over het harde optreden tegen de demonstranten, en heeft zijn ambassadeur uit het land teruggeroepen.

Van onze verslaggever
Protest in Iran tegen het optreden van de ordetroepen in Bahrein. Beeld epa
Protest in Iran tegen het optreden van de ordetroepen in Bahrein.Beeld epa

Navi Pillay van de VN stelde vandaag dat die troepen 'in strijd met het internationaal recht' hebben gehandeld door de controle over te nemen over de ziekenhuizen en andere medische centra in het Arabische land.

Ze liet weten geschrokken te zijn van het geweld dat de ordetroepen tegen de oppositie gebruiken. Volgens Pillay probeerden de veiligheidsfunctionarissen gewonden tegen te houden die zich in ziekenhuizen wilden laten behandelen. Ook zouden de ordetroepen medisch personeel hebben geslagen dat zich op straat bekommerde om gewonden.

Iran
Met het terughalen van zijn ambassadeur protesteert ook Iran tegen het harde optreden van de Bahreinse veiligheidstroepen. De Iraanse ambassadeur in Manamah, Mahdi Aghajafari, is verzocht voor consultaties naar Teheran terug te keren, meldde de Iraanse staatstelevisie donderdag.

De Iraanse president Ahmadinejad uitte gisteren felle kritiek op de Bahreinse veiligheidstroepen. Op de Iraanse staatstelevisie noemde hij de acties 'onverdedigbaar en onherstelbaar'.

In Bahrein zijn al ruim een maand lang acties gaande tegen het soennitische bewind. De harde acties zijn vooral gericht tegen vooral sjiitische betogers. De koning van Bahrein heeft de noodtoestand afgekondigd en de hulp van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) ingeroepen. De GCC heeft onder aanvoering van Saudi-Arabië een troepenmacht naar Bahrein gestuurd om het regime te helpen de onrust in te dammen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden