Update

VN-klimaattop in Cancún leidt tot nieuw akkoord

CANCUN - De VN-klimaattop in Cancún heeft goedkeuring gegeven aan een nieuw formeel klimaatakkoord. In een plenaire vergadering vanochtend (Nederlandse tijd) spraken bijna alle 192 delegaties hun steun uit voor een tekst, waarin belangrijke onderdelen van een toekomstig juridisch bindend klimaatverdrag worden vastgelegd. Alleen Bolivia is tegen.

Beeld ap

Uiteindelijk werden de bezwaren van Bolivia door de Mexicaanse voorzitter Patricia Espinosa terzijde gelegd. Het akkoord hoeft niet unaniem te zijn, zei ze. Als de overgrote meerderheid akkoord is, is er consensus. Bolivia is het daar niet mee eens en stapt naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om het resultaat van de top aan te vechten. De VN zouden de regels hebben geschonden inzake de goedkeuring van de definitieve teksten.

De Cancún Overeenkomst, zoals het akkoord gedoopt is, moet de basis vormen voor een juridisch bindend verdrag, dat volgend jaar in het Zuid-Afrikaanse Durban moet worden gesloten.

Nieuwe afspraken
De Cancún Overeenkomst is een formele bevestiging van de vrijblijvende afspraken die in Kopenhagen zijn gemaakt, en voegt daar een aantal nieuwe afspraken aan toe. Zo zijn nieuwe mechanismen vastgelegd om bossen te beschermen, om groene technologie naar de ontwikkelingslanden te brengen en om CO2-reducties te controleren.

In de overeenkomst staat dat de Kyoto-landen hun CO2-uitstoot in 2020 gezamenlijk met 25 tot 40 procent zullen hebben teruggebracht. Ook staat erin dat hun in Kopenhagen toegezegde reductiebeloften te laag zijn. Maar het document bevat geen extra reductieafspraken voor de individuele landen.

Ook moet nog worden afgesproken waar de 100 miljard dollar vandaan gaat komen die vanaf 2020 jaarlijks naar ontwikkelingslanden zal gaan. Volgens Europees klimaatcommissaris Connie Hedegaard zal de weg naar Durban, waar de volgende klimaatconferentie plaatsvindt, 'erg moeilijk' worden. 'Alle harde politieke besluiten moeten nog worden genomen.'

Royale complimenten

Tijdens de vergadering gaven tientallen afgevaardigden om de beurt een verklaring af, met royale complimenten en daverend applaus voor het organiserend gastland Mexico. Zowel ontwikkelingslanden als rijke landen prezen de inzet en diplomatieke brille van de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Espinosa, die er voortdurend voor zorgde dat alle landen bij het proces betrokken waren. Vorig jaar in Kopenhagen waren de ondoorzichtigheid van de onderhandelingen de gebrekkige communicatie oorzaak van een diep wantrouwen, waardoor de top mislukte.

'Dit is geen perfecte tekst, maar een goede stap voorwaarts', zei de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Todd Stern. 'Op perfectie kunnen we nog een jaar werken', zei de gezant van Bangladesh. Volgens China heeft Mexico 'een fantastische klus geklaard.' Hedegaard noemde het document een stuk 'met balans en inhoud'.

Greenpeace

Ook ngo's toonden zich tevreden. 'Dit is wat we nodig hebben om klimaatverandering te voorkomen', zei woordvoerder Wendel Trio van Greenpeace. 'Als dit wordt aangenomen, zijn we veel verder dan we dachten voordat we naar Cancún kwamen.'

Alleen Bolivia lag dus dwars. De gezant kwam op weg naar de plenaire zaal in het gedrang bij de deuren terecht, en uitte daarover eerst zijn ongenoegen. Daarna zei hij dat Bolivia geen document kan steunen dat de temperatuur op aarde verder laat stijgen. In het document is nog geen tweede periode voor het Kyoto Protocol afgesproken. Wel staat er dat er geen gat mag ontstaan na de eerste Kyoto-periode, die in 2012 afloopt.

Veel afgevaardigden noemden de concepttekst 'een overwinning voor het multilateralisme'. Zonder akkoord zouden de klimaatonderhandelingen onder auspiciën van de Verenigde Naties verder onder vuur komen te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden