VN klagen bij regering én oppositie Syrië over schoten sluipschutters

De Verenigde Naties dienen een 'scherpe' klacht in bij zowel de Syrische regering als de oppositie over de schoten die maandag op VN-inspecteurs in Damascus zijn gelost. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft daartoe opdracht gegeven, zei hij maandag.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Beeld reuters
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon.Beeld reuters

Sluipschutters namen het VN-team dat in Syrië onderzoekt of een van de strijdende partijen zich van chemische wapens heeft bediend doelbewust onder vuur, in een niemandsland tussen de linies, liet VN-woordvoerder Martin Nesirky eerder op de dag weten. Niemand raakte gewond, maar wel werd een van de voertuigen van het team getroffen. Dat kon niet verder, zodat het konvooi moest terugkeren voor een nieuwe auto.

Uiteindelijk bereikten de onderzoekers alsnog de westelijke voorstad Moadamiyeh, die in handen van de rebellen is. Moadamiyeh is een van de gebieden in en rond Damascus die vorige week zouden zijn getroffen door gasaanvallen. De inspecteurs hebben 'waardevolle informatie' verzameld, aldus een VN-woordvoeder maandagavond.

Volkscomités
De Syrische regering en de opstandelingen beschuldigen om het hardst elkaar van de aanval op de VN-onderzoekers. Volgens wijkbestuurder Wassim al-Ahmad zijn strijders van de Volkscomités de daders. Die regeringsgezinde milities zouden de inspecteurs willen beletten poolshoogte te nemen in Moadamiyeh.

De Syrische Nationale Coalitie deelt die lezing. Het VN-konvooi werd volgens het belangrijkste oppositieverbond van Syrië beschoten ter hoogte van de laatste wachtpost van het regeringsleger. Het bewind van president Bashar al-Assad zou 'het VN-team willen intimideren en willen voorkomen dat het de waarheid ontdekt over Assads chemische aanval op burgers'.

De Syrische regering beweert op haar beurt dat de karavaan onderzoekers op vijandelijk terrein schoten kogels incasseerde. Zo lang de kolonne op door regeringstroepen gecontroleerd terrein was werden de inspecteurs beschermd door het leger, zegt Damascus.

'Krachtige klacht'
VN-chef Ban Ki-moon heeft Hoge Commissaris voor Ontwapening Angela Kane opgedragen 'een krachtige klacht in te dienen bij de Syrische regering en de bevelhebbers van de strijdkrachten van de oppositie'. Kane verblijft zelf ook in Damascus en zwaaide de VN-onderzoekers maandag nog uit.

De inspecteurs hebben volgens Wassim al-Ahmad in een provisorisch ziekenhuis in Moadamiyeh bloed-, haar- en weefselmonsters verzameld. Daar liggen ongeveer honderd mensen die symptomen van een gifgasaanval zouden vertonen. Na het vertrek van het VN-team werden de bombardementen op de opstandige voorstad al gauw hervat, zei het gemeenteraadslid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden